E groasă rău, pentru că ONU zice că planeta va rata obiectivele climatice, dacă nu se vor elimina combustibilii fosili!

Guvernele nu reușesc să reducă emisiile suficient de repede pentru a îndeplini obiectivele acordului de la Paris și pentru a evita dezastrul climatic, se arată într-un raport ONU. Organizația avertizează că este un moment critic pentru omenire, care trebuie să renunțe cît mai repede la combustibilii fosili, informează The Guardian.

Atingerea obiectivelor va necesita „eliminarea treptată a tuturor combustibililor fosili”, spune raportul, recunoscînd faptul că pentru unele țări producătoare de petrol ar putea fi greu de acceptat. Necesitatea de a elimina treptat combustibilii fosili nu a fost adoptată în mod explicit de către ONU înainte, în cadrul rundelor succesive de discuții asupra climei, iar limbajul privind „eliminarea treptată” sau „reducerea treptată” a combustibililor fosili a stîrnit controverse la discuțiile anuale ale ONU privind schimbările climatice.

Potrivit raportului, există o „fereastră care se îngustează rapid” pentru ca Guvernele să se miște mai repede, deoarece emisiile globale de gaze cu efect de seră trebuie să atingă vîrful cel tîrziu pînă în 2025 și să fie reduse rapid de acolo, pentru a limita creșterile de temperatură la 1,5 °C peste cele de la nivelurile preindustriale.

Cu toate acestea, emisiile sunt în continuare în creștere și există un decalaj de 20 pînă la 23 de gigatone de CO2 între reducerile necesare pînă în 2030 pentru a limita temperaturile globale la 1,5 C și traiectoria actuală a emisiilor la nivel mondial.

Raportul, care era așteptat săptămîna viitoare, dar a cărui schiță a fost publicată în grabă de ONU, Vineri, va sta la baza primului „bilanț global” în temeiul acordului de la Paris din 2015. Acest proces este menit să urmărească eforturile țărilor de a îndeplini obiectivele tratatului.

Cu toate acestea, raportul ONU de 47 de pagini nu stabilește în detaliu țările care rămîn în urmă și nici nu conține recomandări specifice îndreptate către anumite țări sau regiuni. În schimb, situația globală este descrisă în termeni largi și generali, care erau în mare măsură previzibili, deoarece, de ceva timp, este clar că lumea este departe de a se menține în limitele obiectivelor mai dure de la Paris, de limitare a creșterii temperaturii la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Ani Dasgupta, șeful thinktank-ului World Resources Institute, a remarcat că tonul blînd al raportului a mascat un eșec catastrofal. El a spus: ”Proza politicoasă a ONU trece, maschează ceea ce este un raport cu adevărat tragic pentru eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice. "Emisiile de carbon? Încă urcînd. Angajamentele financiare ale țărilor bogate? Infracțiuni. Sprijin de adaptare? Rămîne jalnic în urmă. Acest raport este un semnal de alarmă cu privire la nedreptatea crizei climatice și o oportunitate esențială de a corecta cursul.”

Raportul va sta la baza negocierilor de la următorul summit ONU privind clima, COP28, care va avea loc în Dubai, în Noiembrie

Președintele Cop28, Sultan Al Jaber, a cerut, în repetate rînduri, o „corecție a drumului”. El este, de asemenea, șeful Adnoc, compania națională de petrol a Emiratelor Arabe Unite, gazdă a summit-ului. Cu toate acestea, raportul de sinteză de Vineri arată că perspectiva unei astfel de corecții rămîne departe.

Simon Stiell, cel mai înalt oficial al ONU pentru climă, a spus că Guvernele trebuie să facă mult mai mult înainte de Cop28. ”Îndemn Guvernele să studieze cu atenție concluziile raportului și, în cele din urmă, să înțeleagă ce înseamnă acesta pentru ele și acțiunile ambițioase pe care trebuie să le întreprindă în continuare”, a spus el. ”Este același lucru pentru companii, comunități și alte părți interesate cheie. Bilanțul global este un moment critic pentru ambiții mai mari și accelerarea acțiunii.”

Raportul conține o mulțime de măsuri pe care Guvernele le-ar putea lua pentru a reduce emisiile, care ar fi ieftine și ușor de implementat, inclusiv investiții în energie regenerabilă și conservarea și recreșterea pădurilor.

Cu toate acestea, unele țări în curs de dezvoltare vor avea nevoie de ajutor financiar pentru a profita de aceste oportunități. ”Există acum suficiente oportunități rentabile pentru a aborda decalajul emisiilor din 2030, dar provocări semnificative, inclusiv accesul și disponibilitatea asistenței, rămîn în exploatarea acestor oportunități la ritmul și la scara necesară”, se spune în raport.

Tom Evans, consilier politic la thinktank-ul E3G, a declarat: „Cu acest raport în mînă, Guvernele care merg la Cop28 își au temele stabilite. În Dubai, țările trebuie să convină asupra unui pachet ambițios de măsuri care poate fi un plan de răspuns rapid pentru a transforma recomandările acestui raport în realitate.”

Evans a mai subliniat și faptul că e nevoie ca angajamentele să fie serioase și pașii de urmat să fie cei din raport, neapărat: ”Avem nevoie de angajamente de a elimina treptat combustibilii fosili și de a stabili obiective pentru 2030 pentru extinderea energiei regenerabile, de a revizui sistemul financiar astfel încît să finanțeze acțiunile climatice și de a strînge noi fonduri pentru a intensifica acțiunile privind adaptarea și pierderile și daunele. Orice mai puțin nu va îndeplini pașii necesari prevăzuți în acest raport.”

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31