DOUĂ COMPANII FARMACEUTICE SÎNT SUSPECTATE CĂ AR FI PREJUDICIAT STATUL CU PESTE 90 MILIOANE DE LEI

Două mari companii farmaceutice din ţară sînt suspectate de spălare de bani prin off-shoruri, evaziune fiscală, fals în acte şi livrare de medicamente necalitative în spitalele din ţară. Potrivit primelor estimări prezentate de Centrul Naţional Anticorupţie, prin acţiunile lor ilegale, firmele respective au prejudiciat statul cu peste 90 milioane de lei.

Datele preliminare arată că firmele au importat medicamente din Republica Populară Chineză, majorînd preţul de import al acestora. Medicamentele erau aduse pe cale maritimă din China pînă în portul din Odesa. Aici erau înlocuite invoice-urile iniţiale cu altele în care era indicat un preţ mai mare, iar ca exportator figura deja o companie off-shore, după care marfa intra în Republica Moldova. În aşa fel, loturi enorme de medicamente au ajuns să fie comercializate pe piaţa autohtonă la preţuri de trei-patru ori mai mari decît cel iniţial.

Potrivit CNA, în urma documentării schemei de spălare a banilor, a fost stabilit că doar 60 la sută din mijloacele financiare obţinute din importul de medicamente erau achitate chinezilor, iar restul - 40 la sută - erau spălate prin off-shoruri. Ulterior, directorii companiilor farmaceutice autohtone îşi ridicau banii din off-shoruri sau de pe cardurile deschise pe numele unor terţe persoane.

Pentru a documenta activitatea ilegală a companiilor, ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie au desfăşurat 11 percheziţii la oficiile şi depozitele subiecţilor investigaţiei. De la faţa locului au fost ridicate documente de constituire a companiilor off-shore, un card bancar deschis într-o bancă letonă, extrase bancare pe conturile companiilor off-shore, ştampile ale producătorilor chinezi şi ale unor societăţi din regiunea transnistreană, specificaţiile mărfurilor livrate, în care sînt indicate preţuri mai mici pentru medicamente, înscrisuri de ciornă care confirmă livrarea mărfii utilizînd standarde contabile duble.

Pe acest fapt procurorii au deschis un dosar penal pentru “spălarea banilor” şi urmează ca alte cauze penale să fie deschise pentru evaziune fiscală, fals în acte publice şi practicarea activităţii ilicite de antreprenoriat. Zilele acestea, directorii companiilor farmaceutice au fost puşi sub bănuială de către procurorii anticorupţie.

Moldpres