„DILEMELE PRAGMATICE” ALE VIITORULUI CETATEAN MOLDOVEAN TRAIAN BASESCU

Viitorul sperjur al ex-presedintelui roman

Mihai CONŢIU

Pe data de 8 Martie, ex-preşedintele român Traian Băsescu a solicitat cetăţenia Republicii Moldova. Termenul legal pentru avizarea cererilor de cetăţenie este de un an de zile, însă, dacă avizele vor fi primite mai devreme, termenul va fi mai scurt. Potrivit unor surse, experienţa anterioară a instituţiilor de la Chişinău arată că cererile ar putea fi avizate chiar şi într-un termen de trei sau patru luni de zile. Se presupune că un aspect care va cîntări greu în obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova de către Traian Băsescu îl constituie faptul că în timpul mandatelor sale peste jumătate de milion de moldoveni au dobîndit cetăţenie română.

Prin urmare, Băsescu ar putea deveni cetăţean moldovean în jurul datei de 8 Iunie sau 8 Iulie. Bănuim că acest lucru s-ar putea întîmpla şi mai devreme, iar asta pentru că Băsescu deţine Ordinul Republicii şi Ordinul Ştefan cel Mare.

Precizăm că, în 2010, Băsescu a primit de la preşedintele interimar Mihai Ghimpu Ordinul Republicii, acordîndu-i acestuia, la schimb, Steaua României. Mai apoi, în 2015, preşedintele moldovean Nicolae Timofti i-a conferit lui Băsescu Ordinul "Ştefan cel Mare”, care este decorația militară supremă a Republicii Moldova. Potrivit art. 16 al Legii nr. 1123, Ordinul "Ştefan cel Mare” „se acordă pentru acte de eroism şi conducere iscusită a operaţiunilor militare; pentru bărbăţie deosebită în timpul menţinerii ordinii publice, apărării drepturilor şi libertăţilor omului; pentru vitejie şi spirit de sacrificiu în asigurarea securităţii statului, în îndeplinirea unor misiuni speciale; pentru alte merite deosebite în apărarea libertăţii şi independenţei Republicii Moldova.”

Cel puţin la nivel declarativ constant, Băsescu este unionist, fapt care intră în contradicţie flagrantă cu ultimul alineat al condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească un purtător al Ordinului "Ştefan cel Mare”.

Cetăţenia moldovenească, miză şi pentru alegerile locale din România

Alegerile locale din România vor avea loc pe data de 5 Iunie. Nu contează dacă pînă atunci va obţine sau nu cetăţenia moldovenească. Important este ca toţi moldovenii cu cetăţenie română şi cu domiciliu în România să ştie acest lucru. Asta înseamnă că toţi aceştia, în semn de recunoştinţă, ar trebui să voteze Partidul Mişcarea Populară a lui Băsescu. Sigur că majoritatea moldovenilor cu cetăţenie şi domiciliul în România a zburat de mult în ţările europene dezvoltate, dar sunt încă destui care, de 25 de ani, sunt stabiliţi prin cam toate judeţele din această ţară. Celor care trăiesc în RM, dar au şi domiciliu în România, în mod sigur li se vor asigura deplasări gratuite ca să voteze.

Cum poţi depune jurămînt de credinţă faţă de un stat pe care vrei să-l dizolvi?

Traian Băsescu a declarat Sîmbătă, 19 Martie, la Târgu-Jiu, că obiectivul de țară al partidului pe care îl conduce este unirea României cu Republica Moldova, el menționînd că a solicitat obținerea cetățeniei moldovenești în semn de respect față de românii din statul moldovenesc.

Va veni şi momentul în care Traian Băsescu va fi nevoit să îngenuncheze în faţa drapelului Republicii Moldova şi să-şi rostească jurămîntul de credinţă faţă de această ţară ca viitor cetăţean al ei. El spune că a solicitat dobîndirea cetăţeniei moldoveneşti „în semn de respect faţă de românii din Republica Moldova”. Problema este că românii din Republica Moldova, totuşi, sunt minoritari. Să înţelegem că el îi respectă doar pe aceştia, nu şi pe ceilalţi? Semnul său de respect nu se va îndrepta şi spre cei care se declară moldoveni şi cetăţeni ai Republicii Moldova? Să reţinem că din această categorie de cetăţeni fac parte, în egală măsură, etnici moldoveni majoritari, ucraineni, ruşi, găgăuzi, bulgari etc., care sunt înrolaţi cu toţii sub stindardul drapelului în faţa căruia Băsescu va îngenunchea să-şi depună jurămîntul de credinţă faţă ţara lor independentă!

Dacă e să luăm în consideraţie inclusiv ultima declaraţie unionistă a lui Băsescu, atunci jurămîntul de credinţă faţă de Republica Moldova pe care va trebui să-l rostească va fi un… sperjur! Din start, el va jura că o să respecte Constituţia şi legile Republicii Moldova, dar şi că nu va colabora cu interese străine ostile siguranţei naţionale a statului. Conform legislaţiei Republicii Moldova, atentatele la independenţa, integritatea şi suveranitatea ţării sunt considerate acte grave de ostilitate şi sunt aspru pedepsite.

Într-un fel sună acţiunile unioniste ale unor grupări civile oarecare, altfel sună însă atunci cînd sunt rostite de cineva care jură credinţă Republicii Moldova, stat recunoscut de către ONU, pentru care unionismul este o agresiune la independenţa şi integritatea ţării. Aventurierul unionist George Simion nu a depus nici un jurămînt de credinţă faţă de Republica Moldova, deci poate să înjure altfel independenţa acestei ţări, dar Băsescu? Vedeţi în ce situaţie se pune prin acest demers?

Bătrînul lup de mare, numai şi numai în scopuri electorale şi de supravieţuire politică, crede că poate compensa Flota României pe care a vîndut-o cu alipirea virtuală la România a Republicii Moldova!

Dicţionar: Sperjur: Persoană care jură fals sau care își calcă jurămîntul; nesocotire a unui jurămînt făcut; jurămînt fals făcut în fața justiției (și pedepsit de lege).

 

 

 

 

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40