DIASPORA NOASTRA DIN CANADA

Noul an în cadrul primului festival de tradiții de iarnă „Focul din Vatră”

La 16 ianuarie 2016, Ambasada Republicii Moldova în Canada, în cooperare cu Ambasada României în Canada și cu susținerea Consulului Onorific al Republicii Moldova în Ontario, au organizat la Ottawa, pentru comunitățile moldovenească și română din țara de reședință, prima ediție a Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Focul din Vatră”. Acest eveniment cultural, inițiat de misiunea diplomatică moldovenească, a dat o continuare cooperării dintre cele două ambasade, lansate cu succes în anul precedent în scopul organizării în comun a unor acțiuni culturale de amploare dedicate comunităților vorbitoare de limba română din Canada.

Prima ediție a Festivalului „Focul din Vatră” s-a bucurat de o prezență numeroasă din rîndul diasporei moldovenești din Canada. În premieră, programul evenimentului a fost organizat cu contribuția comună a comunităților moldovenești din orașele Ottawa, Gatineau, Montreal și Toronto, programul Festivalului cuprinzînd evoluții artistice pregătite de asociațiile „Comunitatea Moldovenilor din Ottawa și Gatineau (AMOG)”, „Comunitatea Moldovenilor din Quebec (CMQ)” (Montreal), „Koolture Tricolore” (Montreal) și „Moldova-Canada Link” (Toronto).

În cuvîntul său de salut adresat participanților la Festival, Ambasadorul RM Ala Beleavschi și-a felicitat conaționalii cu succesele înregistrate pe parcursul anului 2015 în planul consolidării organizatorice a diasporei, prin organizarea primei asociații a moldovenilor din Regiunea Capitalei Naționale („Asociația Moldovenilor din Ottawa și Gatineau”) cît și pentru contribuția esențială la organizarea unor evenimente majore de promovare a culturii moldovenești în Canada, cum ar fi primul turneu nord-american al celebrului compozitor Eugen Doga și cunoscutului naist moldovean Vasile Iovu, a sărbătorii ”La Moldova Toamnele”, precum și la reprezentarea RM în diverse expoziții și concursuri organizate la Ottawa.

Ligor-Ala-Amb.jpg

La Festival a participat și Ambasadoarea României în Canada, E.S. dna Maria Ligor, precum și colectivele artistice ale comunității românești din Canada.

Echipele asociațiilor moldovenești „Koolture Tricolore”, „Comunitatea Moldovenilor din Quebec”, „Asociația Moldovenilor din Ottawa și Gatineau” și „Moldova-Canada Link” au venit cu urături, mesaje de felicitare și programe artistice dedicate frumoaselor obiceiuri de iarnă.

Festivalul a mai inclus un program dedicat copiilor, în cadrul căruia Moș Crăciun a urat prezența cu un mesaj de rămas bun și, cu contribuția Ambasadei Republicii Moldova, a înmînat cadouri copiilor prezenți. Publicul a urmărit cu interes deosebit evoluții artistice în stil tradițional „Jocul Caprei” prezentat de comunitatea moldovenilor din Montreal, „Dansul Fetelor”, „Dansul Flăcăilor” și Dansul Moldovenesc” prezentate de ansamblul de dansuri pentru copii „Izvorul” din Ottawa-Gatineau, colinde interpretate de corurile „Incognito” și „Veselia” ale comunității românești din Ottawa-Gatineau, „Sorcova” interpretată de un colectiv de copii al Școlii Românești din Ottawa-Gatineau.

Actrița de teatru de marionete și de film originară din Republica Moldova, Aliona Munteanu, stabilită în Montreal, a prezentat în cadrul Festivalului un spectacol de păpuși pentru copii, reușind să genereze sentimente de bucurie și să le capteze atenția, daca e să ne luăm după uimirea micuților.

Din program a făcut parte și proiecția filmului documentar „De Anul Nou – Datini din Moldova”, autor Luminița Dumbrăveanu, devenită posibilă datorită colaborării Ambasadei Republicii Moldova cu studioul de film „Flacăra” din Chișinău.

În paralel cu prestațiile artistice dedicate tradițiilor de iarnă, în cadrul Festivalului au fost organizate două expoziții de pictură de autor, dedicate desenelor în vin realizate de cunoscutul jurnalist moldovean Vasile Botnaru și pictorului moldovean stabilit în Canada, Vasile Moșanu.

12557005_466066946851821_124313095_o copy.jpg

O atmosferă de sărbătoare a fost creată și de orchestra de muzică populară „Virtuozii din Montreal”, condusă de Maestrul în artă Nicolae Mărgineanu.

În deschiderea Festivalului, toți participanții au fost serviți cu gustări tradiționale moldovenești oferite de Ambasada Republicii Moldova și cu vin fiert în stil tradițional pregătit cu contribuția comunității moldovenești din Montreal iar în paralel cu programul artistic, a avut loc și o recepție cu bucate tradiționale pregătite de membrii comunităților moldovenești și română din Canada.

Datorită succesului evenimentului organizat la 16 ianuarie curent, Ambasada Republicii Moldova își propune să dea un caracter anual Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Focul din Vatră”.

Comunicat primit la redacţie