DECLARAŢIA COMITETULUI CENTRAL AL PARTIDULUI COMUNIŞTILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA DIN 12 MAI 2014
Odată cu apropierea alegerilor parlamentare, actuala guvernare intensifică atacurile asupra PCRM. Aceasta se întîmplă în situaţia în care după 5 ani de aflare la putere, coaliţia nu are ce raporta alegătorilor, nu a realizat nici chiar promisiunile lor electorale, dar au adus numai sărăcie şi corupţie. Astfel, guvernarea în loc să propună oamenilor idei şi planuri de îmbunătăţire a vieţii, îndreaptă toate armele împotriva PCRM.
Comuniştii sînt priviţi ca unicul obstacol pentru continuarea prădării poporului. Deja este evident faptul că după eşecul guvernării de a interzice simbolica noastră - secera şi ciocanul - se va încerca inducerea în eroare alegătorilor şi aplicarea unor tehnologii electorale murdare.
În şirul acestor acţiuni se înscrie şi încercarea puterii de a crea aşa-zisul „Partidul Comuniştilor Reformatori din Moldova” cu simbolica secera şi ciocanul. Sigur că legea interzice astfel de acţiuni. Astfel al. (3) art. 66 al Codului civil, potrivit cărora persoana juridică nu poate fi înregistrată dacă denumirea ei coincide cu denumirea unei alte persoane juridice înregistrate deja, precum şi dispoziţia alin. (2) art. 4 din Legea privind partidele politice: „Denumirea integrală, denumirea prescurtată şi simbolurile partidului politic trebuie să se deosebească clar de cele ale partidelor înregistrate anterior în Republica Moldova”.
Menţionăm că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a fost înregistrat de Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova la 27 aprilie 1994. Conform statutului PCRM, înregistrat la Ministerul Justiţiei, emblema partidului este secera, ciocanul şi o carte deschisă. Drapelul este de culoare roşie.
Este evident că denumirea „Partidul Comuniştilor Reformatori din Moldova (PCRM)” se suprapune şi este identică cu denumirea Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) deja înregistrat, ceea ce va induce în eroare cetăţenii şi alte persoane, fapt prin care ni se va încălca dreptul la identitate al partidului nostru.
De fapt, pe lingă cele indicate mai sus, scopul principal al acestor acţiuni este de a dezorienta şi a induce în eroare alegătorii PCRM în cadrul următoarelor alegeri parlamentare. În cazul în care va fi înregistrat „Partidul Comuniştilor Reformatori din Moldova” şi denumirii prescurtată PCRM, precum şi simbolurile sub formă de seceră şi ciocan, o parte din alegători, ţinînd cont de asemănarea izbitoare între denumiri, ar putea vota din greşeală cu acest partid fantomă şi în aşa fel coaliţia actuală ar dispersa voturile în favoarea sa.
Trebuie de reţinut faptul că o tentativă asemănătoare de a crea un partid reformator pe baza platformei deja existente a unui partid a avut loc la începutul anului 2014.
Astfel, solicitantul şi-a exprimat dorinţa de a crea Partidul Politic Liberal Democrat Reformator, însă în acea situaţie, Ministerul Justiţiei, în persoana dlui Oleg Efrim, ministru al justiţiei şi membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova a fost foarte categoric şi a refuzat utilizarea denumirii Partidul Politic Liberal Democrat Reformator. În motivarea sa, liberal democratul Oleg Efrim a mai indicat în acelaşi rînd cu alte argumente că, avînd în vedere că Partidul Politic Liberal Democrat Reformator se suprapune cu denumirea unei persoane juridice înregistrate (Partidul Liberal Democrat din Moldova) şi poate induce în eroare participanţii la raporturile juridice referitor la identitatea persoanei juridice, organul de înregistrare este în imposibilitate de a confirma denumirea Partidul Politic Liberal Democrat Reformator.
În situaţia noastră, Ministerul Justiţiei sigur că la comandă politică, a admis, contrar legii, posibilitatea de a fi înregistrat Partidul Comuniştilor Reformatori din Moldova, aplicînd astfel standarde duble şi avînd o atitudine discriminatoare faţă de noi în raport cu un alt partid politic într-o situaţie similară.
Este important faptul că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a înregistrat la Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), marca stilizată cu Nr. de înregistrare Nr. 24987. Potrivit art. 9 al Legii privind protecţia mărcii, înregistrarea mărcii conferă titularului dreptul exclusiv asupra acesteia. Astfel, înregistrarea după un partid politic în calitate de siglă a unui semn ce aparţine unui alt partid politic, care totodată este şi o marcă înregistrată, va conduce la prejudicierea gravă a dreptului exclusiv asupra mărcii înregistrate de către Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, prin urmare, astfel de acţiuni ale unui organ al administraţiei centrale este din start o acţiune viciată, actul administrativ emis fiind nul.
În situaţia creată, PCRM va folosi tot instrumentarul şi măsurile pentru a fi respectată legea, precum şi a exclude inducerea în eroare sau chiar înşelarea oamenilor. Deja am contestat aceste acţiuni în instanţa de judecată. Prin această Declaraţie, PCRM din nou face apel către toate autorităţile naţionale şi instituţiile internaţionale pentru asigurarea respectării legalităţii şi libertăţii activităţii politice.