DE CE POT VORBI PAPAGALII
Păsările sînt singurele vietăţi, cu excepţia omului, care pot reproduce limbajul uman. Unele zburătoare, precum ciorile, corbii sau păsările colibri pot copia sunetele pe care le aud în mediul lor de viaţă, însă, de departe, cei mai buni imitatori sînt papagalii. De exemplu, un reprezentant al speciei gri africane din Grădina Zoologică din Knoxville, Tennessee, poate reproduce aproximativ 200 de cuvinte.
Motivul pentru care aceste păsări sînt capabile de a imita limbajul uman constă în faptul că cel puţin jumătate din speciile cu aripi pot cînta. Din cîte se pare, ele au la nivelul creierului lor o zonă care se numeşte "sistem de cîntec". În interiorul acestuia se află o porţiune denumită "nucleul interior". Acesta este esenţial în procesul prin care păsările învaţă să cînte. Din cîte se pare, papagalii se nasc cu o porţiune suplimentară ("înveliş exterior"), ce îi ajută să dezvolte capacităţi sporite de imitare a sunetelor.
Papagalii sînt fiinţe sociale, ceea ce înseamnă că simt întotdeauna nevoia de a se afla în preajma semenilor lor. În sălbăticie, papagalii imită sunetele celorlalte păsări, deoarece sînt înconjurate de acestea. Dar, în momentul în care se află printre oameni, ei imită cuvintele pe care aceştia le pronunţă, deoarece îi consideră pe stăpînii lor ca făcînd parte din aceeaşi familie.
Prin urmare, papagalii copiază sunetele umane pentru a se integra în comunitatea acestora. Cu antrenament, unele păsări pot învăţa sensul cuvintelor, numele mîncării lor favorite sau chiar să numere pînă la cifra 8. Un astfel de exemplu este Einstein, un papagal gri african, a cărui inteligenţă poate fi comparată cu cea a unui copil de 5 ani.
Sursa: mentalfloss.com