Criza politica din Romania ar putea amina instalarea echipei von der Leyen
Instalarea echipei preşedintelui ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar putea fi amînată mai mult de o lună, în principal din cauza crizei politice din România, care ar putea afecta şi echilibrul de forţe politice la Bruxelles, afirmă surse citate de cotidianul Les Echos, potrivit mediafax. Iniţial, noua echipă a Comisiei Europene, condusă de Ursula von der Leyen, urma să înceapă mandatul pe 1 Noiembrie, dar învestirea a fost amînată din cauza respingerii de către Parlamentul European a candidaţilor propuşi de România, Ungaria şi Franţa. În acest context, noua echipă ar urma să preia atribuţiile pe 1 Decembrie. Dar, conform unor surse UE citate de publicaţia franceză Les Echos, la Bruxelles este evocată ideea unei noi amînări de o lună.
„Sigur că există necesitatea de a se derula bine procedura de aprobare de către Parlamentul UE a noilor candidaţi propuşi de Franţa şi Ungaria. Există, de asemenea, incertitudine asupra situaţiei din Marea Britanie, care, în mod logic, va trebui să desemneze un comisar, deoarece rămîne membră UE în următoarele săptămîni. Dar, mai presus de toate, este vorba de foiletonul politic din România”, comentează cotidianul Les Echos.
Situaţia politică din România ar putea afecta şi echilibrul de forţe politice de la Bruxelles, întrucît România ar putea trece de la un Guvern de centru-stînga la unul de centru-dreapta, „fragilizînd şi mai mult laboriosul edificiu politic pe care (Ursula von der Leyen - n.red.) şi-a conceput mandatul”, notează Les Echos.
„Ursula von der Leyen a confundat viteza cu pripa”, afirmă un oficial din cadrul Comisiei Europene, citat de Les Echos.
Comisia Europeană a transmis Miercuri că are „dubii mari” referitoare la „legitimitatea” noii propuneri de comisar european transmisă de Guvernul Viorica Dăncilă. „Sunt dubii mari privind legitimitatea nominalizării făcute de Guvernul provizoriu de la Bucureşti. Problema trebuie rezolvată de România, în România”, a declarat Mina Andreeva, purtătorul de cuvînt al Comisiei Europene, conform site-ului Affaritaliani.it.
Ursula von der Leyen, preşedintele ales al Comisiei Europene, a primit Marţi după-amiază scrisoarea Guvernului Viorica Dăncilă cu noua propunere pentru postul de comisar european, a declarat un oficial UE, precizînd că sunt cunoscute disensiunile de la Bucureşti, dar că procedura este urgentă. „Preşedintele ales (al CE, Ursula von der Leyen -n. red.) a primit o scrisoare în această după-amiază. Înţelegem că noua propunere transmisă de actualul Guvern în exerciţiu nu este, în mod evident, susţinută de preşedintele României. Ţinînd cont de provocările şi de oportunităţile care urmează, este în interesul nostru comun ca Europa să meargă înainte fără nici o întîrziere”, a declarat un reprezentant al noii echipe a Comisiei Europene. „Oricare va fi noul candidat român, el sau ea trebuie să fie acceptabil de către preşedintele ales şi trebuie să reuşească să obţină susţinerea necesară în Parlamentul European. Europa trebuie să meargă înainte”, a precizat oficialul UE.
Premierul în exerciţiu Viorica Dăncilă a confirmat că Victor Negrescu este propunerea Guvernului pentru funcția de comisar european. În schimb, Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că premierul demis nu are nici o legitimitate să propună un candidat pentru funcția de comisar european. Klaus Iohannis i-a cerut Vioricăi Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziție.
Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că îi susține în mod formal pe candidații noi propuşi de Franța și Ungaria pentru funcțiile de comisari europeni. Administraţia Emmanuel Macron l-a propus pe Thierry Breton ca reprezentant în Comisia Europeană, după ce prima propunere a Parisului, Sylvie Goulard, a fost respinsă de Parlamentul European. La rîndul său, Ungaria l-a propus pe Oliver Varhelyi după respingerea lui Laszlo Trocsanyi în Parlamentul UE.
Guvernul Viorica Dăncilă îl desemnase pe Dan Nica pentru postul de comisar european, după respingerea Rovanei Plumb de către Parlamentul UE. Propunerea numirii lui Dan Nica în funcţia de comisar UE nu a fost acceptată formal.
În contextul amînării Brexit, Marea Britanie trebuie să nominalizeze un reprezentant în Comisia Europeană.