CRIZA DIN UCRAINA
Mikola Azarov a DEMISIONAT
Premierul ucrainean Mikola Azarov a anunţat marţi că şi-a prezentat demisia, într-un comunicat postat pe site-ul Guvernului, în momentul în care începea o şedinţă extraordinară a Parlamentului asupra crizei din ţară.
"Am luat decizia să cer preşedintelui să-mi accepte demisia din postul de premier, pentru a crea condiţii suplimentare în vederea unui compromis politic şi unei soluţionări paşnice a conflictului”, se arată în comunicat.
"În prezent, cel mai important (lucru) este păstrarea unităţii şi integrităţii Ucrainei. Acest lucru este mai important decît orice ambiţie personală", a adăugat şeful Guvernului, citat în comunicat.
În Parlament, deputaţii care urmează să se pronunţe asupra unei serii de măsuri, inclusiv asupra unei eventuale abrogări a unei legi represive a manifestanţilor, au început lucrările prin intonarea imului naţional.
De asemenea, un moment de reculegere a fost păstrat în memoria persoanelor ucise în violenţe la Kiev. Este vorba despre trei morţi, potrivit unui bilanţ oficial, şase porivit opoziţiei.
Şedinţa a fost întreruptă, după aceea, în vederea obţinerii unui acord cu privire la stabilirea ordinii de zi a acestei sesiuni extraordinare.
Ianukovici şi opoziţia au ajuns la un acord privind anularea legilor contestate
O nouă reuniune a liderilor opoziţiei ucrainene cu preşedintele Viktor Ianukovici a început luni la Kiev. După patru ore de negocieri intense, părţile au ajuns la un acord privind eliberarea manifestanţilor arestaţi şi anularea legilor contestate de opoziţie.
Liderul opoziţiei ucrainene Arseni Iaţeniuk a respins în mod oficial, luni seara, propunerea preşedintelui Viktor Ianukovici de a conduce Guvernul, a anunţat preşedinţia uraineană, citată de agenţia UNIAN.
Potrivit ministrului ucrainean al Justiţiei, Elena Lukaş, "ambele părţi au convenit să ia în considerare o remaniere guvernamentală, însă Arseni Iaţeniuk a respins propunerea de a deveni premier".
Preşedintele Ucrainei Viktor Ianukovici şi opoziţia au convenit luni seara asupra adoptării legii amnistiei şi anulării legilor adoptate la 16 ianuarie, anunţă preşedinţia ucraineană, citată de agenţia UNIAN.
În decursul celor patru ore de negocieri intense, părţile au ajuns la un acord privind eliberarea manifestanţilor arestaţi şi anularea legilor adoptate la 16 ianuarie şi contestate de opoziţie, informează preşedinţia într-un comunicat.
La negocieri au participat Ianukovici şi liderii opoziţiei Vitali Kliciko, Oleg Tiagnibok şi Arseni Iaţeniuk.
Anunţul a fost confirmat şi de către ministrul ucrainean al Justiţiei, Elena Lukaş. Ea a adăugat că manifestanţii arestaţi vor fi amnistiaţi, numai în cazul eliberării sediilor administraţiilor regionale ocupate de protestatari.
Anterior, Opoziţia ucraineană a anunţat că este pregătită să continue negocierile cu preşedintele Viktor Ianukovici, avertizînd însă că răbdarea contestarilor a ajuns la capăt. Principalele partide de opoziţie au anunţat, într-un comunicat comun, că sînt pregătite să reia discuţiile cu reprezentanţii puterii, "în pofida tentativei autorităţilor de a întrerupe negocierile şi a decreta starea de urgenţă".
Washingtonul îl îndeamnă pe Ianukovici să colaboreze cu opoziţia
Vicepreşedintele american Joe Biden l-a îndemnat luni pe preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici să retragă forţele antirevoltă şi să colaboreze cu opoziţia, pentru a reduce tensiunile din ţară.
Biden l-a avertizat pe preşedintele ucrainean, într-o conversaţie telefonică, că "decretarea stării de urgenţă sau adoptarea unei măsuri de securitate la fel de severă ar putea duce la agravarea situaţiei şi scăderea şanselor de a găsi o soluţii paşnică" pentru criză, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
De asemenea, vicepreşedintele american l-a îndemnat pe Ianukovici să ia "măsuri concrete" la şedinţa de marţi a Parlamentului ucrainean, cu scopul de a "răspunde îngrijorărilor legitime ale poporului ucrainean, abrogînd legile antidemocratice, adoptate la 16 ianuarie", care prevăd pedepse cu închisoarea pentru orice formă de manifestaţie.
Opoziţia ucraineană s-a mobilizat în urma refuzului lui Ianukovici, la sfîrşitul lui noiembrie, de a semna un acord cu UE, şi faptului că a preferat o apropiere de Moscova.
În ultimele zile, mişcarea de protest începută la Kiev s-a extins, 14 din cele 25 de administraţii regionale fiind blocate de manifestanţi.
Sursa: Mediafax