Crimele de razboi din Ucraina

Procurorii care investighează cazuri cu privire la crimele de război din Ucraina examinează, de asemenea, acuzaţiile de deportare forţată a copiilor în Rusia de la începutul invaziei, deoarece încearcă să argumenteze o acuzaţie de genocid, a declarat procurorul general ucrainean, Irina Venediktova, pentru Reuters.

Procurorul general ucrainean Irina Venediktova, care supraveghează mai multe anchete privind crimele de război în Ucraina, a declarat că există ”peste 20 de cazuri de transfer forţat de oameni” în Rusia din diferite regiuni din Ucraina de la începutul invaziei pe 24 Februarie.  

”Încă din primele zile ale războiului, am început acest caz referitor la genocid”, a declarat Venediktova pentru Reuters.  

Ea a spus că, pe fondul haosului şi distrugerii provocate de atacul Moscovei, concentrarea pe deportarea copiilor a oferit cea mai bună modalitate de a asigura dovezile necesare pentru conformarea cu definiţia legală a genocidului.  

”De aceea, acest transfer forţat al copiilor este foarte important pentru noi”, a subliniat ea.  

Venediktova a refuzat să ofere un număr exact al victimelor care fost transferate forţat. Cu toate acestea, însărcinata cu drepturile omului în Parlamentul ucrainean, Liudmila Denisova, a declarat, la mijlocul lunii Mai, că Rusia a relocat peste 210.000 de copii în timpul conflictului, din cei peste 1,2 milioane de ucraineni despre care Kievul a spus că au fost deportaţi împotriva voinţei lor.  

Procurorul general ucrainean a mai precizat că investigaţiile pentru construirea unui caz de genocid – care acoperă deportarea forţată a copiilor şi alte acte – vizează zone din Nordul Ucrainei pînă la Nikoalev şi Herson, în Sudul ţării. Cu toate acestea, adunarea dovezilor este complicată de război, a menţionat ea.