Conferinta de la Munchen. Stoltenberg: ”Presedintele Putin va primi doar mai mult NATO la granitele sale”, pe fondul agresiunii impotriva Ucrainei

Kamala Harris: NATO se va întări în Europa de Est dacă Rusia va ataca Ucraina. Vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris (foto), a avertizat, Sîmbătă, că forţele NATO în Europa de Est vor fi întărite şi mai mult dacă Rusia va ataca Ucraina, şi a prevenit Moscova că se expune unor sancţiuni economice ''severe şi rapide'', transmit AFP şi Reuters.

''Frontierele naţionale nu ar trebui modificate prin forţă'', a declarat Kamala Harris într-un discurs în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen. ''Pot afirma cu certitudine absolută că, dacă Rusia invadează Ucraina, Statele Unite, împreună cu aliaţii şi partenerii noştri, vor impune costuri economice semnificative, fără precedent'', a afirmat ea. ''Am pregătit măsuri economice care vor fi rapide, severe şi unite. Vom ţinti instituţii financiare şi industrii cheie ale Rusiei'', a adăugat vicepreşedinta SUA. ''Nu ne vom opri la măsuri economice. Ne vom întări şi mai mult aliaţii din NATO pe flancul estic'', a continuat ea. ''Rusia continuă să se declare pregătită să negocieze. Însă în acelaşi timp, ea reduce calea diplomaţiei'', a acuzat vicepreşedinta SUA, subliniind că ''acţiunile Rusiei pur şi simplu nu corespund declaraţiilor''.
În acelaşi discurs, Kamala Harris a amintit că Statele Unite au desfăşurat deja în jur de 6.000 de militari suplimentari în România, Polonia şi Germania. Forţele noastre ''nu vor fi desfăşurate pentru a lupta în Ucraina'', care nu este membră a Alianţei atlantice, dar ''vor apăra fiecare centimetru al teritoriului NATO'', a mai afirmat vicepreşedinta americană.

Von der Leyen afirmă că UE poate rezista fără gaz din Rusia. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat,Sîmbătă, la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, că Uniunea Europeană şi-a încheiat pregătirile pentru eventualitatea sistării livrărilor de gaze din Rusia, transmite dpa.

"Astăzi pot spune că, chiar şi în cazul unei întreruperi complete a alimentării cu gaz din Rusia, suntem în siguranţă Iarna aceasta", a declarat şefa Executivului european.
Ea a lansat acuzaţii grave la adresa companiei ruse Gazprom, susţinînd că aceasta "încearcă în mod intenţionat să stocheze şi să livreze cît mai puţin, în timp ce preţurile şi cererea cresc vertiginos".

În UE au existat timp ce cîteva săptămîni temeri că actualul conflict între Rusia şi Occident legat de pericolul unei invazii ruse în Ucraina ar putea perturba alimentarea cu gaze, reaminteşte dpa. Pînă recent, UE îşi asigura cu ajutorul gazelor doar 24% din necesarul de energie, iar 90% din gaze proveneau din import, conform datelor Comisiei Europene. Din totalul importurilor respective, 40% proveneau de la Gazprom.
La Munchen, von der Leyen a mai apreciat că ameninţările Rusiei la adresa Ucrainei ar putea modifica întregul sistem internaţional. Ea a avertizat că gîndirea Moscovei, care ţine de "un trecut întunecat", i-ar putea costa pe ruşi prosperitatea viitoarea. "Lumea a urmărit uluită cum ne confruntăm cu cea mai mare concentrare de trupe pe pămîntul Europei de după zilele negre ale Războiului Rece", a declarat preşedinta CE, citată de Reuters.

Scholz: În Europa există din nou ameninţarea unui război. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a avertizat, Sîmbătă, la Conferinţa pentru Securitate de la München, că riscul unui război persistă în Europa, îndemnînd Rusia să opteze pentru o soluţie diplomatică în criza cu Ucraina, informează mediafax.

„În Europa există din nou ameninţarea unui război. Iar acest risc nu a fost încă eliminat. Singura modalitate de a opri dinamica de criză este prin negocieri”, a afirmat Olaf Scholz, citat de site-ul Web.de.

„Aspiraţia este să existe cît mai multe acţiuni diplomatice, fără însă a fi naivi. Nu trebuie să ne facem iluzii, nu sunt aşteptate rezultate rapide”, a adăugat Olaf Scholz.

„Încă există mici posibilităţi care permit acţiuni diplomatice. Disensiunile trebuie discutate în cadrul negocierilor şi există şanse să reuşim”, a subliniat cancelarul Germaniei, denunţînd însă mobilizarea masivă de trupe ruse la frontierele Ucrainei.

Olaf Scholz a reafirmat că, aşa cum i-a transmis Preşedintelui rus Vladimir Putin, orice atac împotriva Ucrainei va genera „costuri mari pentru Rusia, de tip politic, economic şi geostrategic”.

Stoltenberg: Pacea nu poate fi considerată un lucru de la sine înţeles. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a spus că „pacea nu poate fi considerată un lucru de la sine înţeles” şi a avertizat că Preşedintele rus Vladimir Putin „va primi doar mai mult NATO” la graniţele sale pe fondul agresiunii împotriva Ucrainei, relatează The Guardian.

Într-un discurs la Conferinţa de securitate de la München, Stoltenberg a spus: „Dacă scopul Kremlinului este să aibă mai puţin NATO la graniţele sale, va obţine doar mai mult NATO. Şi dacă vrea să împartă NATO, va obţine doar o alianţă şi mai unită.”

„NATO este o alianţă defensivă, nu ameninţăm Rusia sau pe altcineva. Dar vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja şi a apăra toţi aliaţii noştri”, a adăugat el.

„Criza actuală este mult mai mult decît Ucraina, este vorba despre cum dorim să organizăm relaţiile între state. Moscova încearcă să dea înapoi istoria şi să nu mai admitem noi membri NATO”, a spus Stoltenberg.