CONDUCEREA TARII A DESFASURAT SEDINTA SAPTAMINALA

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat la şedinţa săptămînală cu Primul ministru, Ion Chicu.

Oficialii au discutat patru subiecte importante, primul fiind situaţia epidemiologică din Republica Moldova. S-a constatat scăderea semnificativă a numărului persoanelor infectate, precum şi a ratei de contagiozitate. Astfel, săptămîna trecută, 18-24 mai, acest indicator a fost de 0,89%, în timp ce săptămîna precedentă, de 1,38%. Totodată, numărul oamenilor vindecaţi a crescut de 2,5 ori.

"Această dinamică pozitivă ne permite să anulăm mai multe restricţii, motiv pentru care Guvernul Republicii Moldova se va adresa Comisiei Naţionale Extraordinare pentru Sănătate Publică cu propunerea de a redeschide, începînd cu 1 iunie, pieţele în municipiile Chişinău şi Bălţi, centrele comerciale, sectorul HoReCa, transportul internaţional de pasageri, dar şi centrele sportive şi cluburile de fitness. Restricţiile rămîn în vigoare pentru instituţiile de învăţămînt preşcolar şi şcolar, precum şi pentru evenimentele cu implicarea a mai mult de 50 de persoane", a menționat președintele Igor Dodon.

Al doilea subiect de discuţii s-a referit la anunţarea anului 2020 drept an al lucrătorului medical.

"Această decizie presupune, printre altele, dublarea salariului pentru toţi lucrătorii sistemului medical, în cîteva etape", a conchis Igor Dodon.

Punctul trei al agendei de astăzi a vizat achitarea ajutorului material unic de 700 lei pentru toţi pensionarii, al căror pensie minimă este sub 3000 lei.

"Am specificat că anterior acest ajutor era preconizat pentru cei cu pensia mai mică de 2000 lei. Acum am decis să ridicăm “plafonul” şi să mărim numărul beneficiarilor. Am specificat că mijloacele financiare respective deja sînt identificate", a menționat șeful statului.

Al patrulea subiect este menit să susţină în continuare agenţii economici şi presupune acoperirea dobînzilor creditelor în mărime de 6 fonduri de salarizare în loc de 3 fonduri, cum am fost aprobat anterior.

"Am explicat, că în prezent fondul de salarizare în Republica Moldova are circa 4 miliarde de lei, adică propunerea noastră înseamnă un ajutor în volum de 24 de miliarde de lei, în timp ce suma totală a dobînzilor pentru creditele în sectorul real al economiei este de circa 27-28 de miliarde.

Am specificat că perioada reeşalonării acestor plăţi se extinde pînă la 31 decembrie 2021, iar propunerea noastră include nu doar creditele luate de la băncile comerciale, ci şi de la instituţiile de microfinanţare. Sînt ferm convins, că aceste decizii vor fi un suport semnificativ pentru agenţii economici", a declarat președintele.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova