CONCURSUL DE ESEURI “PARIAŢI PE UNIUNEA EUROPEANĂ”

Autor: Tatiana COJUCARI – Menţiune

Uniunea Europeană reprezintă o organizaţie regională supranaţională ce deţine o structură bazată pe identitatea europeană, care a armonizat valorile culturale şi spirituale ale civilizaţiei europene. Începînd cu anii ’50’ ai secolului XX, are loc integrarea europeană şi, către anul 2014, se atestă că s-au unit într-o Europă 28 de state. Integrarea europeană este procesul de aderare a unei ţări la Uniunea Europeană, intrînd astfel în spaţiul economic, social şi politic a statelor care deja sînt membre ale acestei uniuni.

Scopul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană este acela de a stabili relaţii politice, de securitate, economice şi culturale mai intense şi, totodată, să intensifice cooperarea transfrontalieră şi să împărtăşească responsabilitatea pentru prevenirea şi soluţionarea conflictelor.

În cele peste patru decenii de existenţă, UE a făcut paşi importanţii în realizarea prevederilor Tratatului de la Roma, care a pus bazele asocierii, şi care a înscris ca obiective esenţiale armonizarea politicii economice a statelor, realizarea de politici comerciale comune, de politici agrare şi crearea unei unităţi economice şi monetare. Pe parcursul activării sale. piaţa comună concepută la Roma, în anul 1957, a sprijinit cooperarea dintre statele membre, a contribuit la menţinerea unei stabilităţi pe piaţa muncii şi la realizarea unor progrese vizibile în domeniul politicii agrare, sociale şi a celei de securitate. Un rol important în evoluţia UE îl constituie crearea, la 1 ianuarie 1993, a Pieţei unice, care este prevăzută în Actul Unic European din 1987.

Ca urmare a punerii în aplicare a acestui act, UE devine cea mai unificată piaţă din lume cu efecte benefice asupra performanţelor pieţelor ce erau integrate şi a sistemului de adoptare a deciziilor. Din cauză că UE are un potenţial suficient pentru a putea depăşi orice criză economică, aceasta rămîne atractivă pentru absolut ţările care aspiră la aderare. Dintre acestea, face parte şi Republica Moldova.

Aderarea la Uniunea Europeană oferă posibilităţi precum creşterea bunăstării simplilor cetăţeni prin investiţiile făcute în ţară, mărirea pieţei de desfacere, aplicarea standardelor europene, respectarea mai stringentă a drepturilor omului, soluţionarea mai rapidă a conflictului transnistrean. UE constituie un ideal al activităţilor politico-economice a statelor membre şi că dezvoltarea prosperă a Republicii Moldova va avea loc doar în cazul unei integrări în UE. Noi, cei de aici, avem multe de progresat în domeniul Toleranţei, Democraţiei, Non-Discriminării, iar din acest considerent influenţa cetăţenilor UE ar avea un impact pozitiv şi apreciabil, ajutîndu-ne totodată să ne conservăm setul de valori şi să-l promovăm în Cadrul Familiei de Valori Europene.

Ca obiective principale, consider că trebuie să amintesc:

1) Crearea unui cadru instituţional pentru realizarea unui intens dialog politic.

2) Sprijinirea eforturilor ţării pe calea realizării economiei de piaţă şi consolidării democraţiei.

3) Liberalizarea circulaţiei mărfurilor, serviciilor, capitalului şi persoanelor.

4) Crearea unui cadru pentru dezvoltarea cooperării economice, financiare, culturale, sociale.
Strategia europeană de integrare este o strategie complexă, pe termen lung, care pune în operă o politică europeană de unificare a continentului, de realizare a unei entităţi de valoare mondială, sprijinită pe trei piloni: economic, politic, de securitate şi apărare. Noi conştientizăm că construcţia europeană este dificilă şi îndelungată, în schimb realizările sînt foarte mari şi se aşteaptă ca, în final, adică în epoca societăţii de tip informaţional, Uniunea Europeană să devină cea mai puternică şi cea mai influentă putere mondială, la paritate cu Statele Unite ale Americii, constituindu-se în cel mai puternic stîlp de susţinere a civilizaţiei mondiale, ceea ce pentru Republica Moldova este important deoarece, în cadrul acestei Uniuni, se va dezvolta multilateral în toate domeniile ei de activitate şi nu numai.
Pariem pe Uniunea Europeană deoarece aplică o strategie a parteneriatelor şi bunei vecinătăţi, urmărind extinderea spiritului european şi crearea unei centuri de securitate, bazată pe relaţii economice, politice, sociale, culturale şi militare stabile şi non-conflictuale. Integrarea Republicii Moldova în UE reprezintă un obiectiv strategic deopotrivă naţional şi european. O dată cu acceptarea ţării noastre în comunitatea europeană, se încheie o etapă îndelungată din istoria ei, caracterizată prin nesiguranţă, teamă, adesea izolare, şi începe una de construcţie şi de solidaritate europeană. Atracţia europeană constă nu numai în puterea pieţei şi în performanţa economică, ci şi în patrimoniul cultural, în modalitatea în care se învaţă şi se reînvaţă mereu cum să se genereze diversitatea culturală.

Trăsăturile esenţiale ale umanismului european sînt respectul de sine şi faţă de celălalt, primatul principiului cooperării şi solidaritatea. Pariez şi tind spre Uniunea Europeană deoarece este o construcţie dinamică, consensuală, are un caracter necesar cu determinări complexe, pe toate palierele, de la nivelul statelor politice la nivelul procesului de globalizare, care se realizează prin creşterea performanţelor şi a standardelor, prin creşterea gradului de securitate economică, politică, socială şi militară, prin crearea de noi dimensiuni ale entităţii civilizaţionale europene!

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31