CONCURSUL DE ESEURI “PARIAŢI PE UNIUNEA EUROPEANĂ”

Avantajele integrării Moldovei în Uniunea Europeană

Autor: Carolina ŢURCANU - Menţiune

Concursul_carolina turcanu copy.jpg

Relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană au fost formal lansate odată cu semnarea, la 28 noiembrie 1994, a Acordului de Cooperare şi Parteneriat, care a intrat în vigoare la 1 iulie 1998. În prezent relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană devin din ce în ce mai strînse, care cuprind integrarea economică treptată şi cooperarea politică mai profundă.

Republica Moldova a făcut deja un pas spre Uniunea Europeană, semnînd decizia cu privire la abolirea regimului de vize dintre R. Moldova şi UE. La 28 aprilie 2014, cetăţenii Moldovei au obţinut liberalizarea vizelor. Deţinătorii paşapoartelor biometrice vor putea călători fără vize pe un termen de 90 de zile, pe parcursul a şase luni, în toate statele membre ale UE, cu excepţia Marii Britanii şi a Irlandei, plus statele membre Schengen care nu fac parte din UE - Islanda, Norvegia, Elveţia si Liechtenstein.

Această mişcare asigură baza colaborării cu UE în domeniul politic, comercial, economic, juridic, cultural-ştiinţific şi are ca obiective susţinerea Moldovei în consolidarea democraţiei şi statului de drept, cu respectarea drepturilor omului şi a minorităţilor, prin asigurarea cadrului corespunzător al dialogului politic; în dezvoltarea durabilă a economiei şi finalizarea procesului de tranziţie spre economia de piaţă prin promovarea schimburilor comerciale, investiţiilor şi relaţiilor economice armonioase. Acordul de Asociere a îmbunătăţit substanţial relaţiile dintre UE şi RM, a consolidat relaţiile în domeniul politic şi cel al politicii externe şi de securitate. Noul instrument a ajutat, de asemenea, la armonizarea legislaţiei şi standardelor aplicate în Moldova cu cele din UE, în vederea valorificării beneficiilor Zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător. Este prevăzută o cooperare mai strînsă şi în alte domenii, precum cel al energiei. O precondiţie importantă pentru încheierea Acordului de Asociere este progresul vădit în domeniul democraţiei, statului de drept şi drepturilor omului.

Asistenţa UE este direcţionată spre susţinerea implementării mai multor reforme importante din sectoarele justiţie, educaţie, dezvoltare economică şi energie. Linii adiţionale de buget au fost planificate pentru asistenţa macro-financiară, investiţii în infrastructură şi proiecte de cooperare transfrontalieră. Suplimentar, Moldova profită de numeroase programe tematice, în special susţinînd societatea civilă şi programele regionale conectate la reţelele trans-europene.

În comparaţie cu Uniunea Vamală, Uniunea Europeană ne oferă mari perspective în viitor. Cu toate că Uniunea Vamală ne oferă gaz mai ieftin, Uniunea Europeană ne-a reparat drumurile, ne-a renovat şcolile şi grădiniţele ca să le asigure copiilor noştri condiţii decente de studiu, ne-au dotat spitalele cu aparatură de ultimă generaţie, ne-a ajutat financiar ca să aprovizionăm cu apă localităţile noastre. Gazul ieftin nu este ceva rău, însă bunurile pe care ni le oferă UE ne duc la un viitor mai bun.

Aderarea la UE este o şansă de a ne dezvolta. Asta, însă, depinde de fiecare dintre noi în parte, cît de repede ne vom conforma noilor cerinţe şi vom accepta valorile europene. UE ne poate oferi, la moment, stabilitate geopolitică, un vector clar de dezvoltare şi valori general umane. Fiecare cetăţean are un şir de drepturi care îi permit să se dezvolte, să-şi utilizeze pe deplin calităţile umane, inteligenţa, talentul şi să-şi satisfacă nevoile spirituale. Declaraţia Universală a Drepturilor Omului este cea mai importantă declaraţie oficială internaţională privind drepturile tuturor persoanelor. Această declaraţie cuprinde numeroase drepturi: civile, politice, economice, culturale şi sociale, la care oamenii din toată lumea sînt îndreptăţiţi.

Din păcate, în Republica Moldova drepturile omului se încalcă sistematic. Îndeosebi, sînt încălcate drepturile oamenilor fără funcţii sau cu funcţii neimportante. În Moldova, mai des, sînt încălcate astfel de drepturi ca: dreptul la muncă şi la alegerea locului de muncă, dreptul la un trai decent, dreptul la ocrotirea sănătăţii, drepturile de consumator, dreptul la un salariu rezonabil şi la o mărime a pensiei rezonabilă. Cea mai mare parte din populaţia Republicii Moldova apreciază negativ activitatea unor astfel de instituţii, ce asigură respectarea drepturilor omului ca Poliţia, Organele de securitate, Procuratura şi Judecătoriile.

O soluţie privind îmbunătăţirea situaţiei în domeniul drepturilor omului în Republica Moldova ar fi apropierea de Uniunea Europeană. Uniunea Europeană consideră drepturile omului ca fiind universale şi indivizibile. UE le promovează şi le apără în mod activ, atît pe plan intern, cît şi în relaţiile cu ţările din afara sa.

Uniunea Europeană este viitorul nostru!

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31