CONCLUZII LA FORUMUL CIVIC: O ULTIMA SANSA PENTRU GUVERNANTI PINA IN ZIUA „X”; ALEGERILE ANTICIPATE - INEVITABILE
La Forumul Civic de astăzi, care s-a încheiat în urmă cu puţin timp, concluziile s-au împărţit. Astfel, unii dintre participanţi au menţionat că trebuie pusă mai multă presiune pe guvernare ca alegerile anticipate să fie declanşate în cel mai apropiat timp. De cealaltă parte, au existat şi opinii că reprezentanţii Forumului, lideri ai societăţii civile, ai protestatarilor, ai partidelor extraparlamentare, împreună cu partenerii de dezvoltare ai RM, trebuie să creeze o foaie de parcurs pentru guvernanţi, cu revendicări foarte clare şi concrete, şi să le dea la dispoziţie două-trei luni, în care protestele să ia o pauză. După acest răgaz, dacă nici atunci nu vor fi îndeplinite revendicările, să fie organizat un protest fără precedent, care să fie ultimul.
„Da, noi încercăm o ultimă soluţie, dar trebuie să fim pregătiţi de ziua X, ultimul protest. Propun ca participanţii la Forum, reprezentanţii partidelor extraparlamentare, lideri ai societăţii civile, să selecteze şi să numească membrii Consiliului Salvării Naţionale, care să discute cu guvernarea ilegitimă şi să stabilească numirea unui Guvern al încrederii populare, care, la rândul lui, să pregătească alegerile anticipate şi cele prezidenţiale. Modificarea Constituţiei pentru alegerea preşedintelui prin vot direct să aibă loc prin Parlament, pentru că prin referendum va fi tragere de timp. Toate aceste etape să aibă loc cu presa şi sub egida partenerilor de dezvoltare ai RM, în primul rând a Consiliul Europei şi a UE. Să semnăm acest parcurs de două-trei luni pentru a putea merge mai departe ca să salvăm RM din captivitate”, a declarat jurnalistul Vasile Năstase, adăugând că „oamenii să aştepte chemarea în PMAN”.
Unul dintre membrii-fondatori ai Platformei DA, Igor Boţan, care a moderat Forumul Civic, a tras linia. „Au fost un şir de propuneri care sunt divergente, de aceea e nevoie de un termen pentru a face o sinteză a lor, ca niciuna să nu rămână neexaminată minuţios. O propunere este ca, în situaţia care s-a creat, guvernul care umblă cu mâna întinsă la partenerii de dezvoltare să fie atras în dialog şi să îndeplinească lista de revendicări care va fi elaborată cu asistenţa UE. Această guvernare nu are suport popular şi trebuie să plece, iar pentru asta ar fi nevoie de câteva luni ca să pregătească terenul pentru alegeri. A doua viziune, mai revoluţionară, este purcederea imediată la presiuni mai puternice asupra guvernării ca să fie declarate alegeri anticipate”, a precizat Igor Boţan.
Astfel, organizatorii Forumului au decis că vor sintetiza toate opiniile într-un termen de câteva zile, după care vor purcede la crearea Consiliului Salvării Naţionale.
Preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale, Andrei Năstase, a conchis însă că termenele înaintate guvernării trebuie să fie cât mai restrânse. „Să ne încadrăm într-un termen de câteva săptămâni, o lună, dar până la expirarea mandatului preşedintelui. Să înaintăm o listă cu revendicări clare. Dacă vedem că nu se realizează, să mergem pe a doua cale, mai dură, mai drastică. E adevărat, paşnică, civilizată şi democratică, dar cu presiuni mult mai puternice. Poate asta ar fi o soluţie de compromis. Important este să nu permitem să fim atraşi într-un joc nesfârşit cu această guvernare”, a punctat Andrei Năstase.
Sursa: jurnal.md