China este dispusă "să deschidă un nou capitol" în relaţiile de prietenie cu Coreea de Nord

A treia cea mai importantă persoană din ierarhia de conducere a statului chinez a afirmat, cu prilejul unei vizite rare la Phenian, că ţara sa doreşte "să dezvolte" relaţiile cu Coreea de Nord, au relatat Sîmbătă mass-media oficiale Nord-coreene, relatează AFP, scrie Agerpres.

Zhao Leji, care este preşedinte al Comitetului permanent al Adunării naţionale populare - Parlamentul chinez - şi membru al puternicului Comitet permanent al Biroului politic al Partidului Comunist, se află în vizită în Coreea de Nord de Joi, cu prilejul împlinirii a 75 de ani de relaţii diplomatice între cele două ţări. El este cel de-al treilea cel mai important responsabil politic chinez, după preşedintele Xi Jinping şi premierul Li Qiang.

În timpul acestei vizite oficiale, Zhao Leji şi omologul său Nord-coreean Choe Ryong Hae au asistat, Vineri, la o ceremonie de "deschidere" pentru "anul prieteniei RPDC-China", a relatat agenţia de stat Nord-coreeană KCNA, utilizînd acronimul numelui oficial al Coreei de Nord (Republica Populară Democrată Coreeană).

Zhao a reamintit, într-un discurs, că "politica strategică" a Beijingului constă în "a apăra, consolida şi dezvolta cu succes" relaţiile între Beijing şi Phenian.

”China este dispusă să deschidă un nou capitol în relaţiile de prietenie între cele două ţări”, a adăugat el.

Omologul său Nord-coreean a subliniat, la rîndul său, că relaţiile între cele două ţări "au atins o nouă vîrstă de aur" sub "conducerea avizată" a celor doi lideri.

Într-un videoclip al AFP, se poate vedea cum cei doi responsabili au asistat la mai multe spectacole, prezentate de "trupe artistice prestigioase" chineze şi Nord-coreene la un teatru din Phenian, potrivit KCNA.

Beijingul este principalul susţinător economic al Phenianului şi un vechi aliat. Liderul Nord-coreean, Kim Jong Un, încearcă să-şi consolideze legăturile cu China, adoptînd un ton mai dur faţă de statul vecin din Sud.

La sfîrşitul lui Martie, China a anunţat că se opune sancţionării "în orb" a Coreei de Nord, după ce s-a abţinut la un vot în Consiliul de Securitate al ONU privind reînnoirea comitetului de supraveghere a sancţiunilor care vizează Phenianul.