Cel mai uşor material creat vreodată
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Zhejiang, China, au creat un material sold atît de uşor încît poate fi aşezat pe o floare fără a-i strivi petalele, scrie descopera.ro.
Pentru a obţine materialul, oamenii de ştiinţă au liofilizat soluţii de nanotuburi de carbon şi grafen. Astfel, ei au creat un burete de carbon care poate lua orice formă. Materialul cîntăreşte doar 0,16 miligrame pe centimetru cub şi are de două ori densitatea hidrogenului, cel mai simplu dintre toate elementele, fiind mai puţin dens decît heliul. În ciuda înfăţişării sale fragile, materialul numit carbon aerogel este extrem de elastic. De asemenea, el se numără printre materialele care au cea mai mare capacitate de absorbţie a uleiului. Dacă în general, materialele de acest gen pot absorbi solvenţi organici care cîntăresc de 10 ori mai mult decît propria lor greutate, carbon aerogel poate absorbi astfel de solvanţi care au o greutate de 900 de ori mai mare decît a sa. Creat pentru prima dată de oamenii de ştiinţă ruşi, grafenul a demonstrat deje în cîteva rînduri că este un „material minune” ce are potenţialul de a schimba viitorul.
Ca urmare a descoperirii (accidentale) a acestui material, profesorii Andre Geim şi Kostya Novoselov au cîştigat premiul Nobel pentru fizică în 2010. În starea sa pură, substanţa este un cristal bidimensional de atomi de carbon aranjaţi într-o structură sub formă de fagure. Datorită acestei structuri, noua invenţie este catalogată drept cel mai subţire material creat vreodată. Mai exact, este nevoie de 3 milioane de foi de grafen puse una peste alta pentru a crea un strat cu grosimea de un milimetru. Totuşi, această structură face ca materialul să fie şi foarte uşor, dar şi foarte rezistent. O foaie de un metru pătrat cîntăreşte 0,77 miligrame, dar este destul de rezistentă pentru a susţine o pisică adultă de 4 kilograme.
Mai mult, o foaie de grafen subţire cît o folie alimentară de plastic are capacitatea de a suporta greutatea unui elefant.În ciuda acestei rezistenţe a noului material, specialiştii susţin că el s-a dovedit a fi extrem de flexibil, putînd fi întins 20% din propria suprafaţă fără a suporta daune.
În plus, de parcă toate aceste caracteristici nu ar fi fost de ajuns, el este şi un bun conductor de energie electrică, mult mai bun decît cuprul.