Cel mai puternic RMN din lume a dat primele imagini
Cel mai puternic RMN din lume care a fost creat pentru a observa corpul uman, în special creierul, a livrat într-un centru medical din apropiere de Paris primele sale imagini, după ce a scanat un dovleac hokkaido, informează AFP, potrivit agerpres.
Aparatul ISEULT reprezintă încununarea a peste 20 de cercetări ştiinţifice şi a unui parteneriat franco-german, coordonat de Comisariatul pentru energie atomică (CEA) şi la care au participat mai multe companii industriale, precum cea germană Siemens Healthineers.
Acest dispozitiv va permite „studierea într-o manieră mai fină a structurii cerebrale”, a explicat Cecile Lerman, inginer-şef al proiectului pe partea de imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM).
Supuse unui cîmp magnetic intens, nucleele unor molecule sunt polarizate, aşa cum se întîmplă cu acul busolei sub acţiunea cîmpului magnetic terestru. Emiterea unor cîmpuri mai slabe va buscula această ordine şi, în funcţie de frecvenţa semnalului, va permite caracterizarea şi localizarea genurilor de ţesuturi observate. Calcule savante transformă apoi aceste date în imagini.
Aparatul este unul ieşit din comun, cu o putere de 11,7 Tesla, adică de 230.000 de ori mai mare decît cea a cîmpului magnetic terestru. Dispozitivele actuale de examinare medicală dezvoltă o putere de cel mult 3 Tesla.
Fabricarea magnetului său a necesitat şase ani de muncă, pentru a asambla mii de kilometri de fire dintr-un aliaj rar, niobiu-titan, care compun uriaşa sa bobină de 45 de tone.
Magnetul însuşi este menţinut la o temperatură apropiată de zero absolut (-271 de grade Celsius) de un circuit compus din mii de litri de heliu lichid care elimină orice rezistenţă la trecerea curentului electric prin bobină.
Întregul ansamblu, găzduit de un cilindru cu 5 metri lungime şi tot 5 metri înălţime, reprezintă „o realizare tehnologică, pentru că am împins pînă la maximum diferite limite tehnice şi materiale, dar am şi dezvoltat noi tehnologii de calcul” pentru a produce imagini, a explicat Lionel Quettier, inginer-şef şi şef de proiect pentru partea care ţine de magnetul IRM.
O mai bună explorare a creierului
ISEULT, „cel mai performant RMN din lume”, conform declaraţiilor făcute de Lionel Quettier, a devenit astfel noul star de la NeuroSpin, un centru de cercetare în domeniul imagisticii cerebrale din cadrul CEA, situat în oraşul Saclay şi condus de expertul în neurologie Stanislas Dehaene.
Centrul găzduieşte deja şi alte aparate de vîrf, precum modele de IRM care dezvoltă 7 T sau chiar 17 T, dar care au un tunel prea mic şi care pot să scaneze doar animale. În schimb, ISEULT, avînd o deschidere de 90 de centimetri, va deveni cel mai puternic RMN care va putea găzdui un corp uman în tunelul său.
Maşina vizează o rezoluţie mai mică de o jumătate de milimetru şi „o creştere de 10 ori a calităţii semnalului”, a precizat Cecile Lerman.
Această creştere le va permite medicilor „să ajungă la o fineţe mai mare în privinţa rezoluţiei structurilor spaţiale ale creierului”, pentru a îi înţelege mai bine anatomia şi funcţionarea în timpul exercitării unor sarcini cognitive, precum şi evoluţia unor patologii neurodegenerative (Parkinson şi Alzheimer), afecţiuni psihiatrice (tulburare bipolară) şi vasculare.
De ce au început specialiştii francezi cu realizarea unor imagini ale unui dovleac hokkaido? Înainte de a obţine aprobarea autorităţilor sanitare pentru examinarea pacienţilor umani, maşinăria necesită cîteva luni de reglaje şi de integrare a unor noi instrumente.
Iar dovleacul din acea varietate este foarte bine adaptat acestui scop: „are un diametru identic cu al creierului, o structură internă interesantă, complexă, cu seminţe şi părţi fibroase şi, în plus, este de sezon”, a adăugat Cecile Lerman.
Obiectivul pe termen lung este acela de a obţine imagini cu o rezoluţie mai mică de două zecimi de milimetru. Această performanţă depinde de proiectul european Aroma, lansat la începutul anului 2021, care vizează optimizarea instrumentelor şi a parametrilor de măsurare ai aparatului INSEULT.