CE SE FACE ÎN PARLAMENT
Publicitatea politică în instituţiile de învaţamînt va fi interzisă
Plasarea publicităţii cu conţinut politic pe bunurile transmise cu titlu de sponsorizare a instituţiilor de învaţamînt şi preşcolare va fi interzisă prin lege. Un proiect de lege în acest sens a fost votat pe 5 decembrie în primă lectură de Legislativ. Iniţiativa aparţine unui grup de deputaţi PLDM şi are drept scop protejarea copiilor de influenţa prematură a politicului asupra dezvoltării conştiinţei şi spriritului civic. „Orice sponsorizare a instituţiilor de învaţamînt trebuie să aibă loc doar ca urmare a unor porniri filantropice, dar nu ca scop de propagandă politică”, a menţionat deputatul PLDM Petru Ştirbate. Conform proiectului de lege, persoanele care vor fi găsite vinovate de încălcarea acestei prevederi legislative vor fi sancţionate cu o amendă în valoare de pînă la 2000 de lei.
Artiştii care vor face play-back ar putea fi amendaţi
Artiştii care vor face play-back şi nu vor informa despre acest lucru spectatorii, dar şi producătorii lor, ar putea fi amendaţi. Un proiect de lege în acest sens a fost votat 5 decembrie de Legislativ. Iniţiativa a fost înaintată de deputatul PLDM Simion Grişciuc. „Spectatorii şi telespectatorii trebuie să fie informaţi dacă artistul face playback sau cîntă live şi acest lucru trebuie să fie indicat inclusiv pe afişe”, a opinat Grişciuc. Potrivit proiectului de lege, în cazul emisiunilor de televiziune, cuvîntul „play-back” va fi indicat pe scroll, iar în cazul spectacolelor, acest lucru va fi anunţat de prezentatori. Neinformarea publicului despre modalitatea de interpretare va fi sancţionată cu amendă de la 800 la 1000 de lei pentru persoanele fizice. Iar persoanele juridice vor achita amenzi de pînă 6000 de lei cu returnarea sumelor plătite de spectatori pentru bilete.
O nouă moţiune de cenzură înaintată de PCRM
Moţiunea de cenzură înaintată de PCRM împotriva Guvernului condus de Premierul Iurie Leancă va fi examinată, miercuri, 11 decembrie. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei Biroului Permanent al Parlamentului. Hotărîrea de a nu examina în şedinţa de pe 5 decembrie i-a nemulţumit pe deputaţii comunişti, care au părăsit sala de şedinţe pînă la convocarea Biroului Permanent al Parlamentului. Pe 5 decembrie, deputaţii PCRM au înaintat o moţiune împotriva Guvernului, fiind nemulţumiţi de parafarea la Vilnius a Acordului de Asociere RM-UE.
Sursa: Moldpres