CARITATE: REALIZARI, PERSPECTIVE SI ... PIEDICI

Decenii în şir se credea că în Moldova nu există copii cu dizabilităţi. Ei erau, însă erau invizibili, neavînd acces la educaţie şi incluziune socială. Aceşti copii izolaţi devin adulţi izolaţi, închişi în casele lor şi practic lipsiţi de ajutorul necesar.

Mamele copiilor cu dizabilităţi sînt nevoite să petreacă mai mult timp îngrijindu-i, implicarea în alte activităţi fiind limitată, la fel ca şi posibilitatea afirmării sale profesionale şi sociale. Aceste mame sînt sortite să devină social şi economic dezavantajate pentru a împărţi soarta copilului său.

Astăzi cînd acest tabu este scos şi cortina ridicată, situaţia lent, dar se schimbă.

Un exemplu elocvent este Centrul de zi pentru copii cu dizabilităţi „Phoenix” din or. Rîşcani, rodul muncii a două asociaţii de caritate partenere: „MAD-Aid Limited” din Marea Britanie şi „Moldova AID” din Republica Moldova.

Activitatea lor a început în anul 2013 cu distribuirea ajutoarelor umanitare recepţionate din Marea Britanie sub formă de echipament medical de mobilitate, utilaj medical şi mobilier pentru spitalele din republică, haine, încălţăminte, lingerie, produse de igienă pentru persoanele cu dizabilităţi şi familiile vulnerabile.

În acest răstimp s-au distribuit 248 scaune rulante, 26 cadre de mers, 10 verticalizatoare, hoisturi, cîrje. Doar în anul 2015 partenerii britanici au organizat două convoaie umanitare la Rîşcani.

În baza Acordului cu privire la stabilirea unui parteneriat public privat cu Primăria or. Rîşcani, Asociaţia „MAD-Aid Limited” a primit în folosinţă gratuită pe un termen de 49 ani clădirea nefuncţională a grădiniţei de copii cu terenul aferent, care este reutilată în Centrul Multifucţional pentru persoane cu nevoi speciale.

Caritate 2 copy.jpg

Proiectul este integral finanţat de partenerii britanici şi presupune două etape:

                         I.        Centrul de zi pentru copii cu dizabilităţi şi Intervenţie Timpurie (2015);
                        II.        Centrul pentru persoane în etate cu nevoi speciale (2016).

În septembrie 2015 cu inaugurarea Centrului de zi pentru copii cu dizabilităţi „Phoenix” s-a finalizat prima etapă a reconstrucţiei.

Ca rezultat s-au creat 22 noi locuri de muncă atît de necesare în localitate, regulat se efectuiază defalcările în bugetele respective.

Centrul funcţionează şi este frecventat de 30 beneficiari. Astfel, mamele acestor copii se eliberează pe parcursul zilei şi au posibilitatea să-şi rezolve diversele probleme familiale. Aceste familii primesc un ajutor moral şi cu certitudine unul material prin alimentarea de trei ori pe zi şi îngrijirea copiilor la Centru.

În cadrul Intervenţiei Timpurii circa 20 copii zilnic beneficiază de servicii kinetoterapeutice, logopedie, tratament senzorial, iar capacitatea anuală a secţiei este de 400 beneficiari.

Investiţiile străine la prima etapă valorează 4,8 mln. lei.

Cu regret din mijloacele financiare oferite de donatorii britanici AO „Moldova AID” a achitat plata TVA pentru mărfurile şi serviciile procurate circa 295 mii lei, sumă care a creat o gaură considerabilă în bugetul destinat reconstrucţiei centrului, necătînd la faptul că Codul Fiscal al Republicii Moldova, art. 103 „Scutirea de la TVA”. al. (92) prevede: „TVA nu se aplică mărfurilor şi serviciilor procurate pe teritoriul Republicii Moldova de organizaţiile necormeciale care corespund art. 52 în scop de construire a instituţiilor de asistenţă socială....”.

Demersul în Parlamentul RM cu privire la includerea AO „Molodva AID” în anexa la Legea 331-XXI din 07.10.2004 pentru scutirea TVA a rămas necitit...

În luna martie curent va demara a doua etapă a reconstrucţiei, însă finanţatorii britanici înaintează condiţia: „transferul surselor financiare se vor efectua doar în cazul cînd AO „Moldova AID” va fi scutită oficial de plata TVA”.

Adresez însumi întrebarea „Oare birocraţia moldovenească va lipsi cei 25 bătrîni cu nevoi speciale de oportunitatea de-aşi trăi restul vieţii în condiţi la standarde europene?” „Oare cei 10 competitori la locurile noi de muncă vor rămîne în continuare şomeri?”

Fondatorii, angajaţii şi voluntarii AO „Moldova AID” au deplina încredere şi sînt convinşi că, în pofida unei societăţi încă nepregătite pentru integrarea persoanelor cu dizabilităţi, cu toate piedicile unui sistem birocrat, în ciuda unor legi şi regulamente neperformante, situaţia poate fi schimbată.

Incluziunea rapidă şi totală a acestor persoane în societate trebuie să devină un deziderat social şi se cere o schimbare a indiferenţei cu cooperarea, a compasiunii cu prietenia şi paşi concreţi pentru rezolvarea problemelor dizabilităţii.

Rolul organizaţiilor caritabile este de a impulsiona acest proces printr-o transformare sufletească, o regăsire a bunătăţii interioare, responsabilităţii sociale, altruismului fiecărui om de bună credinţă.

Menţineţi Lumina speranţei aprinsă de către oamenii cu bună credinţă pentru cei mai trişti ca noi, dar dornici de viaţă şi comunicare, optimişti, în felul lor deosebiţi şi poate surprinzător, dar învingători...

Tanina CÎRLIG, Preşedinte AO „Moldova AID” or. Rîşcani