CANCERUL „CHIRTOACA”
Ruralismul din Chişinău
Autor: Mihai CONŢIU
În cele ce urmează, mă adresez, cu precădere, locuitorilor Chişinăului. Curînd se vor face 10 ani de cînd Primăria Chişinăului este controlată la sînge, în cel mai mafiot mod cu putinţă, de către impostorul politic Dorin Chirtoacă, în spatele căruia se află ţărănoiul parvenit Mihai Ghimpu. Mă amuz amar atunci cînd îi aud pe unii moldovenii că se revoltă atunci cînd unii etnici ruşi, cu obraz subţire şi de aleasă ţinută intelectuală, de fel, le spun celor mai mulţi dintre moldovenii locuitori ai capitalei că sînt cam prea ţărănoi. Oare nu au dreptate? Cam au!
În general vorbind, iar asta pentru că sînt şi excepţii notabile şi binecunoscute de mine, în Chişinău nu există o bine structurată conştiinţă şi clasă socială citadină, de tip citadin, ca să-i zicem şi aşa. Cînd fac această remarcă, fireşte că recurg la o comparaţie cu Bucureştiul, dar şi cu alte oraşe româneşti şi nu numai. În paralel, se înţelege că mă bizui în afirmaţiile mele şi pe constatările, pe viu, pe care le-am făcut de-a lungul anilor de viaţă pe care mi i-am îngrămădit în acest bizar oraş.
În mod tradiţional, firesc şi de la sine înţeles, o urbe respectabilă este definită de un cumul de valori sociale, culturale, civilizatorii etc. atît de dominante încît orice nou venit dintr-o provincie oarecare şi le asumă, se subordonează lor. Chişinăul, însă, este altfel. Este mai curînd un soi de metropolă rurală, nu una de tip urban, iar asta şi din cauza celor care au păstorit acest oraş, dar şi din cauza majorităţii locuitorilor veniţi de la ţară aici, cu tot cu obiceiurile şi tradiţiile lor din sat, obiceiuri pe care le-au supradimensionat păgîn, primitiv şi pervers.
Repet că vorbesc în general deoarece cunosc numeroase excepţii notabile, numai că acestea, din păcate, nu sînt dominante, capabile să influenţeze ceva sau pe cineva! De-a lungul anilor, mai ales la începuturile aflării mele aici, aproape că izbucneam în rîs cînd aflam despre cutare sau cutare că este actor, scriitor, profesor universitar etc., cînd, în realitate, adică la înfăţişare, felul de a vorbi, de a se îmbrăca şi a se conforma în societate, părea mai curînd a fi un tractorist mai isteţ, un muncitor adaptat în oraş sau un ţăran mai isteţ. Este normal că asta mi se întîmpla să simt din cauză că îi comparam cu marii actori, scriitori profesori etc. din Bucureşti şi alte oraşe din România pe care i-am cunoscut şi le-am fost amic de-a lungul vieţii. Revenind la excepţiile despre care aminteam, nu pot să nu exemplific amintirile despre un aristocrat al gîndirii, un rafinat intelectual cum a fost Aureliu Busuioc, un delicat şi respectabil poet ca Gheorghe Vodă, poetul Anatol Ciocanu etc., care, deşi aveau origini rurale, erau „rase urbane” demne nu doar de un Chişinău urban imaginabil, ci şi de Paris sau Londra.
Ei bine, oameni de acest calibru şi mulţi, mulţi alţii pe care i-am cunoscut au avut neşansa să trăiască într-un Chişinău infectat de un primar ca Dorin Chirtoacă! Chişinăul, în fond, este şi Republica Moldova, căci, Capitală fiind, este şi cartea de identitate a acestei ţări. Cetăţean onorabil fiind, fireşte că şi minoritar, cum să nu intri în pămînt de ruşine cînd la nivel de Capitală şi ţară eşti reprezentat de nişte ţărănoi parveniţi şi cu intuibile afecţiuni medicale delicate aşa cum sînt Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă.
Trebuie sau nu alungat cu pietre din Primărie Chirtoacă?
Oare acest oraş, la nivel civic vorbind, este cît de cît sănătos dacă l-a ales primar pentru a treia oară pe Chirtoacă? Bine, bine, ştim că la ultimele două alegeri s-a furat masiv ca să rămînă primar şi că a beneficiat de o „asistenţă românească” destul de masivă, dar, totuşi, au fost numeroşi chişinăuieni care l-au votat! Cît de urbani sînt alegătorii lui şi, în general, au ei habar despre sarcinile pe care trebuie să le onoreze un primar? O maşinărie ideologică manipulatoare le-a băgat chişinăuienilor în cap idioţenia că alegerea primarului trebuie să aibă conotaţii sau opţiuni geostrategice şi geopolitice. În acest context, de ce să nu fie votat prostul satului la funcţia de primar al Capitalei?
Curînd se vor face 10 ani de cînd acest impostor şi aventurier politic Dorin Chirtoacă este primar, timp în care nu a făcut absolut nimic notabil pentru Chişinău. Orice alt prost dacă ar fi fost în locul lui fireşte că, la fel ca şi Chirtoacă, s-ar fi împrumutat la băncile europene ca să cîrpească nişte străzi sau să cumpere „troleibuze europene” din Belarus. Doar nu el dă banii împrumutaţi înapoi, ci chişinăuienii. La cîte furturi uluitor de mari de bani a patronat, după ce nu va mai fi primar, îşi poate permite lejer să se mute în Elveţia, Spania, Italia sau SUA.
Ca să mă refer doar la cîteva lucruri care, în aparenţă, pot părea că sînt… mărunţişuri, cred că Chişinăul este singurul oraş din Europa în care nu există pe străzi ţîşnitoare de apă, adică surse publice de băut apa pe vreme caniculară. Ce mare proiect de anvergură ar fi fost acela de a amplasa pe principalele artere ale oraşului astfel de ţînitoare de apă pentru ca oamenii să bea atunci cînd sînt istoviţi de căldură? În aproape 10 ani ori nu i-a trecut prin tărtăcuţă o astfel de idee benefică, salvatoare şi elementar necesară pentru oameni, ori n-a vrut efectiv să ordone racordarea unor astfel de ţîşnitoare la reţeaua urbană de alimentare cu apă potabilă.
Tot în aproape aceşti 10 ani, profitorul şi impostorul politic Chirtoacă nu a fost capabil să schimbe absolut întregul parc de troleibuze. Ne-a aburit cu cîteva „troleibuze europene din Belarus”, care nici măcar nu au elementara istalaţie de aerisire pe timp de Vară şi de încălzire în timpul Iernii, ne-a vorbit de cîteva asamblate la Chişinău, însă majoritatea chişinăuienilor circulă cu aceleaşi hîrburi sovietice vechi de peste 50 de ani. În tot acest timp, Chirtoacă se comportă ca un sultan.
Faceţi comparaţii!
Edilul celei mai cosmopolite capitale europene, Londra, călătoreşte tot timpul cu autobuzul şi metroul. El se numeşte Sadiq Khan şi consideră că este absolut normal să trăiască la acelaşi nivel cu cetăţenii care l-au votat în această funcţie. Asta înseamnă că nu se teme de cetăţeni. Chirtoacă, însă, se urcă într-un troleibuz doar pentru poze electorale.
Germania - republică federală, 13 landuri, plus 3 oraşe-stat. 16 administraţii cu propriile reguli şi particularităţi. Multe forme de conducere şi mai multe soluţii şi strategii. Peste toate domină, însă, o viziune unitară, care face din statul german poate cel mai bine organizat din lume, cînd vine vorba de administraţie locală. Potrivit unei campanii a Ştirilor PROTV.ro Ştefan Guzu conduce comuna Ivenack, cu două mii de oameni, din fosta RDG, în Nordul ţării. E primar în timpul liber, pentru că lucrează, în mod normal, ca şef de tură, la Poliţia Autostrăzilor. Biroul lui de primar se află în clădirea pompierilor. "De ce îmi trebuie mie un sediu de Primărie, am aici un telefon, o masă şi un scaun să vorbesc cu oamenii. Cine face Primării şi face asta consider că nu este responsabil", a declarat primarul.
Marco Schutz, primarul oraşului Tambach-Dietharz: "Nu cîştig mai mult decît cîştigam ca avocat. Salariul este unul mediu, ca al unui contabil din Germania." Cornelia Schulze Ludwig, primăriţă în Storkow: "E meseria visurilor mele, mi-am transformat hobby-ul într-o meserie, am făcut dintotdeauna politica comunală, şi îmi face o plăcere deosebită să lucrez pentru oameni, să dezvolt şi să îmbunătăţesc calitatea vieţii, e ce îmi place mie cel mai mult şi nu aş fi nimic altceva."
Boris Palmer, primarul oraşului Tubingen: "Dacă ai un argument bun, întotdeauna vei avea succes şi vei obţine şi banii de care ai nevoie. E cea mai buna meserie din lume!"
Primăria Chişinăului este, în primul rînd, sovietică, nicidecum europeană
Înainte de a ne vorbi despre integrarea europeană, Chirtoacă ar trebui să restructureze la sînge această Primărie care este un monstru birocratic, o instituţie cu o groază de compartimente, direcţii bugetare, al căror rost, dincolo de cel politic şi de utilitate publică de faţadă, este acela de a stoarce mită de la cetăţeni pentru absolut orice fleac de cerinţă a acestora. Există un Minister al Sănătăţii, atunci de ce trebuie să aibă şi Primăria o Direcţie de Sănătate? Există ministere ale culturii, sportului, învăţămîntului etc., atunci de ce mai trebuie să existe astfel de direcţii bugetare şi în cadrul Primăriei?
Vă daţi seama cîte sute şi sute de salarii lunare sînt acordate unor paraziţi de funcţionari din toate aceste direcţii? În tot acest timp, sultanul primar Chirtoacă se plînge că nu are bani. Păi nu are decît să desfiinţeze toate aceste structuri birocratice de tip sovietic, ca să ne demonstreze că doreşte, într-adevăr, să europenizeze Primăria şi Capitala. Ar trebui să meargă pînă acolo cu restructurarea de tip european încît să vîndă şi actualul sediu al Primăriei şi, în schimb, pentru Consiliul local şi un modest birou pentru el şi alţi cîţiva funcţionari indispensabili, să achiziţioneze un local dintre cele mai modeste. Primăria nu-i Preşedinţia ţării, să fim bine înţeles, iar primarul nu este preşedinte de ţară sau prim-ministru, ci trebuie să fie un om modest, cinstit, întreprinzător şi devotat ideii de dezvoltare a oraşului.
Chirtoacă le contestă dreptul oamenilor de a-l contesta
Grupul de iniţiativă favorabil organizării referendumului de demitere a lui Dorin Chirtoacă din funcţia de primar general a fost înregistrată de instanţa de judecată, potrivit unui anunţ făcut de liderul grupului de iniţiativă, Victor Chironda: „Instanţa a decis înregistrarea grupului de iniţiativă pentru iniţierea referendumului local pentru revocarea Primarului General al municipiului Chişinău Dorin Chirtoacă şi a stabilit termenul calendaristic de 60 de zile pentru colectarea semnăturilor. Ne bucurăm că instanţa a respectat dreptul cetăţenilor la organizarea unui plebiscit local şi considerăm hotărîrea perfect legală şi oportună.”
Faţă de aceasta, reprezentantul lui Dorin Chirtoacă a anunţat că ei vor ataca hotărîrea la Curtea de Apel, potrivit unei înştiinţări făcute tot de către Chironda pe Facebook. Să te cruceşti, nu alta! Adică ce fel de atac, de recurs la Curtea de Apel? Asta înseamnă că Chirtoacă vrea să conteste în instanţă dreptul elementar al cetăţenilor de a organiza un referendum pentru a-l demite din cauză că a demonstrat că este incompetent. Vă daţi seama cine a ajuns să se creadă acest individ ajuns primar printr-un hazard al sorţii? Ca şi unchiul său, Ghimpu, vrea să-i conducă pe moldoveni cu forţa, dar nu să le facă bine, ci să se îmbogăţească ei. Se teme că ar putea fi demis prin referendum şi din pricină că este conştient de faptul că îl aşteaptă ani grei de puşcărie pentru toate nelegiuirile pe care le-a patronat.
Gata cu ţărănoii profitori din fruntea Primăriei Capitalei, oameni buni, e timpul să căutăm un gospodar adevărat!