Cancelarul german a spus că e ''ruşinat'' de recentul val de incidente antisemite, la comemorarea ''Nopţii de cristal''
Cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat, Joi, ''ruşinat şi revoltat'' de un recent val de incidente antisemite din Germania şi a avertizat că Berlinul nu va tolera ura antievreiască, la o ceremonie care a marcat împlinirea a 85 de ani de la pogromul nazist cunoscut ca ''Noaptea de cristal'', relatează Reuters.
Sinagoga din Berlin la care s-a desfăşurat ceremonia a fost una din cele circa 1.000 avariate sau distruse în Germania şi Austria de grupuri de nazişti, în ''Noaptea de cristal'' din Noiembrie 1938. Cel puţin 91 de evrei au fost asasinaţi, 7.500 de afaceri ale evreilor au fost devastate şi 30.000 de bărbaţi şi băieţi evrei au fost arestaţi în aceste atacuri care au precedat Holocaustul, sau Shoah, în care au fost ucişi circa şase milioane de evrei.
Sinagoga unde a ţinut Scholz discursul a fost atacată cu cocteiluri Molotov în recenta serie de incidente antisemite ce au urmat atacului grupării islamiste palestiniene Hamas din 7 Octombrie asupra Israelului şi ripostei lansate de acesta din urmă.
Grupul de monitorizare RIAS a raportat, în săptămîna de după atacul Hamas, 202 incidente antisemite în Germania, cu 240% mai multe ca acum un an. Potrivit Poliţiei, în aceeaşi perioadă au fost vizate şi moschei, opt primind colete cu bucăţi rupte din cartea sfîntă musulmană Coran amestecate cu materii fecale, notează Reuters.
"Toate formele de antisemitism ne otrăvesc societatea. Nu le vom tolera", a spus Scholz la evenimentul de Joi, la care a purtat pe cap acoperămîntul tradiţional evreiesc, kipa.
Incidentele antisemite s-au intensificat pe plan global de la debutul războiului Israel-Hamas, stîrnind nelinişte mai ales în Germania, care se mîndreşte că a învăţat din trecutul său sumbru faptul că are datoria de a lupta împotriva urii antisemite.
Într-un video de 10 minute devenit viral săptămîna trecută, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a avertizat că germanii vor răspunde în faţa Justiţiei pentru manifestări antisemite, iar cei care nu sunt germani riscă să piardă dreptul de şedere.
Joi, şi cancelarul Scholz a subliniat că indivizii antisemiţi nu pot dobîndi cetăţenia germană, potrivit noilor reguli privind cetăţenia.
El a mai amintit că Germania are o responsabilitate istorică de a preda despre Holocaust, în special în condiţiile în care generaţiile care l-au experimentat nu mai sunt, şi a notat că, în plus, Germania este o destinaţie de importanţă majoră pentru imigranţi, dintre care mulţi nu au învăţat despre Shoah în ţările de origine sau au învăţat în mod diferit.
"În acelaşi timp, nu trebuie să ne lăsăm înşelaţi de cei care consideră că au acum o oportunitate de a nega locul din societatea noastră al celor peste cinci milioane de cetăţeni musulmani", a adăugat cancelarul german. (AGERPRES)