Cam 20 de ani de inchisoare risca un rus extradat din Olanda in SUA, sub acuzatia de spalare de bani
În Octombrie 2020, FBI-ul american a avertizat cu privire la atacuri cibernetice asupra sistemului de sănătate din SUA folosind ransomware, milioane de dolari fiind obţinute de la victimele acestor atacuri, scrie Ziare.com.
Cetăţeanul Federaţiei Ruse Denis Dubnikov, reţinut în Noiembrie anul trecut în Olanda la cererea Statelor Unite, a fost extrădat în Statele Unite, se precizează într-un comunicat publicat de Departamentul de Justiţie al SUA, care îndeplineşte funcţiile Procuraturii Generale din ţară. Potrivit acestuia, Dubnikov, în vîrstă de 29 de ani, acuzat de spălare de bani în interesul unui grup de infractori cibernetici, „a fost extrădat din Olanda în Statele Unite săptămîna aceasta”. Miercuri, el s-a prezentat la Tribunalul din Portland, Oregon. Începutul procesului cu juraţi este programat pentru 4 Octombrie.
Potrivit declaraţiei, autorităţile americane îl acuză pe Dubnikov că ar fi participat la o schemă de spălare a banilor pentru un grup infracţional cibernetic care se numeşte Ryuk. Potrivit acuzării, în Iulie 2019, rusul a spălat aproximativ 400.000 de dolari primiţi ca urmare a atacurilor cibernetice folosind viruşi ransomware efectuate atît în Statele Unite, cît şi în străinătate. Dacă va fi găsit vinovat, Dubnikov riscă o pedeapsă cu închisoare de pînă la 20 de ani.
Avocatul rusului, Arkadi Bukh, a spus, mai devreme, că lui Dubnikov i-a fost interzisă intrarea în Mexic la începutul lunii Noiembrie a anului trecut, de unde a fost trimis la Amsterdam, unde a fost reţinut, ceea ce, ”în esenţă, a fost o arestare”. Potrivit lui Bukh, documentele pentru detenţie au fost, probabil, pregătite în timpul zborului rusului din Mexic în Olanda. Avocatul a menţionat că apărarea lui Dubnikov va insista că ”nu ştia nimic, nu ştia de unde provin banii şi a acţionat în deplină conformitate cu legea rusă”.
Wall Street Journal a susţinut, anterior, că Ryuk ar putea fi în spatele unei serii de atacuri ransomware asupra sistemului de Sănătate din SUA, în 2020. Grupul ar fi primit milioane de dolari de la victimele acestor atacuri, a relatat ziarul.
În Octombrie 2020, FBI-ul american a avertizat cu privire la atacuri cibernetice asupra sistemului de Sănătate din SUA folosind ransomware. Potrivit Agenţiei, „intruşii în spaţiul cibernetic” au folosit viruşi care pot duce la „furtul de date şi întreruperea serviciilor de Sănătate”.