BIBLIOTECARUL ASTAZI ESTE O PERSOANA FOARTE NECESARA IN COMUNITATE

Bibliotecarul astăzi este o persoană foarte necesară în comunitate. Este omul cu o educaţie media care îi permite nu doar să gestioneze informaţia, dar să şi orienteze consumatorul final de informaţie ca să o selecteze pe cea veridică. Astăzi bibliotecarul ştie să lucreze cu o carte tradiţională, dar să şi recomande o carte în format electronic, contribuind astfel la formarea tinerei generaţii, spune directorul Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei.

Solicitată de IPN cu prilejul Zilei Bibliotecarului, marcată la 23 aprilie, Elena Pintilei a spus că este o profesie atractivă, un bibliotecar deţine informaţia, ştie să o gestioneze, este mereu un intermediar între carte şi autor, între consumator şi informaţie, este acea persoană care croieşte drumul spre cunoaştere pentru comunitate. Bibliotecarul astăzi este foarte instruit, el poate fi atras în scrierea unor proiecte de finanțare suplimentară pentru comunitatea în care activează, iar biblioteca este un spaţiu unde poţi desfăşura anumite evenimente ştiinţifice şi culturale, a mai spus Elena Pintilei

În opinia sa, lectura, ca fenomen social, a fost şi rămîne actuală doar că se schimbă suportul, se trece la informaţia pe telefon, calculator etc. Cartea tradiţională are avantaje că dezvoltă emoţia de a ţine în mînă şi de a citi un obiect purtător de informaţie, care devine un prieten social. Cartea în format electronic are avantajul că poate fi transmisă, împrumutată, rezervată utilizată foarte uşor la distanţă. De asemenea, pot fi create mai multe copii digitale într-un timp scurt şi pot avea acces la ea mai multe persoane simultan.

O carte tradiţională trebuie tipărită într-o editură, este supusă unei recenzii, unui corector, pe cînd într-o carte electronică, poţi interveni pe text oricînd să faci o schimbare.

Odată ce cartea e plasată pe internet, neavînd acces la internet sau electricitate, rămîi fără ea, pe cînd o carte tradiţională din bibliotecă o ai oricînd. O carte electronică este o alternativă a cărţii tradiţionale, cu o carte electronică nu poţi organiza o expoziţie atractivă, nu te poţi apropia să o răsfoieşti, nu poţi socializa cu ceilalţi prin intermediul cărţii, a mai spus directorul Bibliotecii Naţionale.

Republica Moldova nu are o facultate care pregăteşte bibliotecari, formarea de bază a unui bibliotecar se realizează doar în centre de formare continuă. Bibliotecarii care au o formare de bază de altă specialitate se pot recalifica, iar tinerii bibliotecari sînt instruiţi în vederea utilizării tehnologiilor informaţionale, în vederea scrierii unui proiect şi alte abilităţi pe care le pot căpăta în cadrul centrelor de formare.

Sursa: IPN