BARACK OBAMA: RUSIA ÎŞI PUNE ÎN DIFICULTATE VECINII NU DIN CAUZA FORŢEI, CI A SLĂBICIUNII

Atitudinea Rusiei faţă de ţările vecine în timpul crizei ucrainene şi a alipirii Crimeei nu este un semn de "forţă", ci de "slăbiciune", a apreciat preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, citat de AFP. "Rusia este o putere regională care îşi pune în dificultate vecinii nu din cauza forţei, ci a slăbiciunii sale", a declarat Obama, în cadrul unei conferinţe de presă la Haga.

"Avem o influenţă considerabilă asupra vecinilor noştri dar în general nu trebuie să îi invadăm pentru a avea cu ei o relaţie de cooperare puternică", a continuat Obama. "Faptul că Rusia a simţit nevoia de a recurge la armată şi de a încălca dreptul internaţional este dovada unei influenţe mai mici, nu a unei influenţe în creştere", a adăugat el.

Preşedintele american a confirmat, de asemenea, că Statele Unite pregătesc sancţiuni economice în "coordonare cu europenii", în sectoarele "energiei, finanţelor, vînzărilor de arme sau comerţului". "Preferinţa noastră rămîne rezolvarea acestei crize prin diplomaţie", a reiterat Obama. "Îi revine Rusiei să acţioneze cu spirit de responsabilitate şi să manifeste respect faţă de normele internaţionale".

În plus, Obama a respins analogia între Kosovo şi Crimeea, invocată de Moscova pentru a justifica referendumul de alipire a peninsulei la Rusia. "Cînd aud despre o analogie cu Kosovo, unde mii de persoane au fost masacrate de propriul guvern, este o comparaţie care nu are absolut niciun sens", a adăugat Obama.

Lumea este sigură cînd Europa şi SUA sînt solidare

Preşedintele american, Barack Obama, a declarat la încheierea summitului UE-Statele Unite că lumea este "mai sigură şi mai dreaptă cînd Europa şi Statele Unite sînt solidare". "Statele Unite şi Europa sînt unite" în criza ucraineană, iar "Rusia este singură", a adăugat Obama în cursul unei conferinţe de presă. Moscova "a făcut un calcul prost", crezînd că va crea diviziuni între Statele Unite şi Uniunea Europeană, a precizat preşedintele Obama după o întîlnire care a durat peste o oră cu preşedinţii Consiliului European Herman Van Rompuy şi Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. Obama a apreciat că criza ucraineană demonstrează "necesitatea pentru Europa de a-şi diversifica sursele de energie", în timp ce este foarte dependentă de importul de gaz rusesc.

Rusia va înţelege că nu îşi poate atinge obiectivele prin forţă

Rusia va ajunge să înţeleagă că nu îşi va putea atinge obiectivele "prin forţă" în Ucraina, afirmă preşedintele Statelor Unite. "Cu trecerea timpului, poporul rus îşi va da seama că nu poate atinge obiectivele prin utilizarea forţei", a declarat Obama. "Valori precum demnitatea umană, drepturile omului şi statul de drept vor prevala. Oamenii au nevoie de libertate pentru a putea alege direcţia în care merg", a subliniat Obama.

În contextul în care Polonia şi Lituania au exprimat preocupare în legătură cu posibilele efecte ale crizei din Ucraina, preşedintele SUA a dat asigurări că Alianţa Nord-Atlantică nu va avea o atitudine "oscilantă". "Ţările NATO nu sînt niciodată singure", a insistat Obama.

În altă ordine de idei, preşedintele Statelor Unite a catalogat drept "absurde" acuzaţiile privind colaborarea serviciilor secrete americane cu grupuri "fasciste" din Ucraina.

Obama, îngrijorat de scăderea cheltuielilor pentru apărare

Preşedintele american, Barack Obama, s-a declarat "preocupat" de scăderea cheltuielilor pentru apărare ale unor ţări NATO, în contextul crizei ucrainene. "Situaţia din Ucraina ne aminteşte că libertatea are un preţ", a declarat Obama. "Trebuie să avem voinţa de a plăti pentru securitatea comună pentru a fi în măsură să avem o forţă de disuasiune", a precizat Obama.

În ultimii ani, oficialii americani şi-au multiplicat apelurile către ţările europene, care formează majoritatea celor 28 de state membre NATO, de a nu lăsa garda jos, în pofida crizei economice şi politicii de austeritate. Între 2007 şi 2013, partea Statelor Unite în cheltuielile pentru apărare din cadrul NATO a crescut de la 68 la 73 la sută, pe măsură ce partea ţărilor europene s-a diminuat, potrivit statisticilor Alianţei.

Obama a precizat, de asemenea, că intrarea Ucrainei în NATO nu este la ordinea zilei. Ucraina cooperează de mai mulţi ani cu NATO şi a semnat un parteneriat cu Alianţa în 1997. În aprilie 2008, la summitul de la Bucureşti, liderii europeni din ţările aliate au convenit că Ucraina trebuie să adere la NATO, ceea ce a iritat puternic Rusia. Dar în 2010, Guvernul nou ales al preşedintelui Viktor Ianukovici, prorus, a renunţat la acest obiectiv.

Sursa: Mediafax