Anul trecut, peste 8.500 de copii au fost folositi ca soldati in conflicte armate, iar alti aproape 2.700 au fost ucisi

Peste 8.500 de copii au fost folosiți, anul trecut, pe post de soldați în conflicte armate, pe cuprinsul globului și alți aproape 2.700 au fost uciși, potrivit unui raport ONU, scrie Reuters. Documentul conține date verificate despre abuzurile la care sunt supuși copiii prinși în mijlocul unor conflicte. Raportul anual al secretarului general ONU, Antonio Guterres, despre copii și conflictele armate conține informații privind uciderea, mutilarea și abuzarea sexuală a copiilor, răpiri sau recrutări, refuzul accesului ajutoarelor, precum și atacuri asupra școlilor și spitalelor.

Raportul a verificat diverse abuzuri asupra a 19.379 de copii în 21 de conflicte. Cele mai multe dintre acestea au fost comise în Somalia, Republica Democrată Congo, Afganistan, Syiria și Yemen.

Potrivit verificărilor, 8.521 de copii au fost folosiți ca soldați anul trecut, în timp ce alți 2.674 au fost uciși, iar 5.748 răniți în diverse conflicte.

Lista ororilor

Raportul include și o listă neagră care are scopul de a atrage oprobriul asupra părților din conflicte, în speranța că acestea vor lua măsuri pentru a proteja copiii. Lista a stîrnit multe controverse, unii diplomați spunînd că Arabia Saudită și Israelul au făcut presiuni în ultimii ani pentru a nu fi incluse pe listă.

Israel nu a apărut niciodată pe listă, în vreme ce o coaliție militară condusă de Arabia Saudită a fost scoasă de pe listă în 2020, la cîțiva ani după ce fusese introdusă și condamnată pentru uciderea și rănirea copiilor în Yemen.

Într-un efort de a potoli controversele din jurul raportului, lista neagră publicată de Guterres în 2017 a fost împărțită în două categorii: una conținînd părți care au luat măsuri pentru protejarea copiilor și alta conținînd părți care nu au luat astfel de măsuri.

Sunt puține schimbări semnificative la lista publicată Luni. Singurele state-părți numite pe lista din categoria celor care nu au luat măsuri de protecție a copiilor sunt junta militară din Myanmar – pentru uciderea, mutilarea și violențe sexuale împotriva copiilor – și forțele guvernamentale din Siria – pentru recrutarea copiilor, uciderea, mutilarea și violențe sexuale împotriva copiilor, precum și pentru atacuri împotriva școlilor și spitalelor.