ANALIZĂ
Ucraina intră într-o nouă eră
Ucraina intră începînd de duminică într-o nouă eră, dupã destituirea de facto a lui Viktor Ianukovici din funcţia de preşedinte, sîmbătă, şi eliberarea opozantei Iulia Timoşenko, aclamată de către susţinători la Maidan, în Kiev.
Speranţa de ieşire din criză a Ucrainei este totuşi afectată, în contextul în care comunitatea internaţională îşi exprimă îngrijorarea că această ţară cu 46 de milioane de locuitori este mai divizată între estul rusofon şi rusofil, majoritar, şi vestul naţionalist şi ucrainofon.
Astfel, premierul polonez Donald Tusk a apreciat sîmbătă seara că există forţe care ameninţă integritatea teritorială a Ucrainei, fără să precizeze natura acestora.
Şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton i-a îndemnat pe reprezentanţii politici ucraineni să acţioneze "în mod responsabil" pentru a păstra "integritatea teritorială" şi "unitatea" ţării.
Iar şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius, care a "salutat" eliberarea Iuliei Timoşenko", a apreciat că "Franţa, în legătură cu partenerii săi europeni, lansează un apel la păstrarea unităţii şi integrităţii ţării şi la abţinerea de la violenţe".
Iulia Timoşenko, un fost premier ucrainean, a declarat, în lacrimi, "Voi sînteţi eroi, voi sînteţi cei mai buni din Ucraina!".
Aşezată într-un scaun cu rotile în faţa a aproximativ 50.000 de persoane prezente în Piaţa Independenţei (Maidan), centrul mişcării de contestare, fosta conducătoare propulsată în urma "revoluţiei portocalii" din 2004, încarcerată din 2011 pentru abuz de putere, le-a cerut să continue lupta.
"Dacă cineva vă spune că s-a terminat şi că puteţi să vă întoarceţi acasă, să nu credeţi o vorbă, este necesar să terminaţi treaba", le-a cerut ea.
Violenţele, care au culminat săptămîna aceasta cu aproape 80 de morţi după trei luni de criză acută, au atins un nivel de violenţă fără precedent în această fostă republică sovietică.
Deputaţii au decis sîmbătă "eliberarea imediată" a opozantei. Imediat după aceea au votat cu privire la ceea ce au prezentat drept o vacanţă, justificînd o destituire de facto a şefului statului şi organizarea unor alegeri prezidenţiale anticipate la 25 mai.
"Preşedintele Ianukovici s-a îndepărtat de la putere şi nu-şi îndeplineşte funcţiile", se arată în rezoluţia adoptată de către Parlament.
Însă, de la Harkov (est), Ianukovici, ales în 2010 pentru un mandat pînă în martie 2015, a dat asigurări că nu are nicio intenţie să demisioneze.
"Ţara asistă la o lovitură de stat (...). Eu sînt preşedintele ales în mod legitim", a subliniat el într-o alocuţiune televizată, înregistrată la o dată necunoscută şi difuzată de un post regional.
Deşi acordul pe care l-a încheiat vineri prevede să declanşeze rapid măsuri adoptate de către Parlament în vederea formării unui guvern de uniune naţională, Ianukovici a subliniat că nu va "semna nimic cu bandiţii care terorizează ţara".
În noaptea de sîmbătă spre duminică nu se ştia unde se află. Potrivit noului preşedinte al Parlamentului, Oleksandr Turcinov, fostul şef de stat s-ar ascunde în regiunea Doneţk (est), de unde fostul preşedinte este originar.
"A încercat să ia un avion cu destinaţia Rusia, dar a fost împiedicat" de poliţia de frontieră, a declarat Turcinov.
Reacţiile au apărut imediat
"Ianukovici este KO", şi-a exprimat bucuria unul dintre principalii lideri ai opoziţiei ucrainene, campionul mondial la box Vitali Kliciko, care ar putea juca un rol politic important în lunile următoare.
Rusia a acuzat opoziţia că "nu a îndeplinit nici măcar una dintre obligaţiile" din acordul semnat vineri cu Ianukovici şi a denunţat "extremişti înarmaţi şi jefuitori, ale căror acţiuni constituie o ameninţare directă la adresa suveranităţii Ucrainei".
Tonul europenilor a fost radical diferit. "Nu există nicio lovitură de stat la Kiev. Clădirile oficiale au fost abandonate. Preşedintele Parlamentului a fost ales în mod legitim", a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski, care a participat, săptămîna aceasta, la negocieri între opoziţie şi putere.
Casa Albă a salutat eliberarea Iuliei Timoşenko şi a subliniat că ucrainenii sînt cei care îşi stabilesc viitorul.
La Kiev, manifestanţii nu au demontat baricadele de pe străzile din centrul capitalei, însă atmosfera s-a destins după ce poliţia s-a raliat cauzei manifestanţilor, iar armata şi-a anunţat "neutralitatea".
La periferia capitalei, mii de persoane s-au dus să viziteze, fără incidente, reşedinţa luxoasă abandonată de către Ianukovici şi care se află sub paza serviciului de ordine al opozanţilor. O construcţie în formă de galion, o colecţie de fazani, marmură şi decoraţii aurite i-au lăsat pe mulţi vizitatori cu gura căscată la tot acest fast.
Însă Ucraina, în opinia generală, este departe de deznodămînt.
La Harkov, un oraş din est, reprezentanţi locali din regiunile proruse estice cu contestat "legitimitatea" Parlamentului ţării care, în opinia lor, îşi desfăşoară activitatea "sub ameninţarea armelor".
Deşi situaţia este calmă şi pare că s-a stabilizat din punct de vedere politic, Ucraina se află într-o situaţie economică pe care Fabuis a catalogat-o săptămîna aceasta "îngrozitoare".
Răsturnările de sîmbătă riscă puternic să afecteze promisiunea Rusiei de a acorda un credit în valoare de 15 miliarde de dolari, din care a efectuat doar o plată în valoare de trei miliarde de dolari şi o reducere importantă la preţul gazelor. Europenii au promis o asistenţă financiară mai modestă, de aproximativ 610 milioane de euro.
Ministrul britanic de Externe William Hague a anunţat că a discutat cu omologul său german pentru a exercita presiuni în vederea deblocării unui "ajutor financiar vital din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI)".
Valentin VIDU (Mediafax)