AGENTII SECRETI SPIONEAZA FUNDUL LACULUI GHIDIGHICI

Ghimpu, Munteanu, SIS, Fondul Ecologic, un dig şi bani negri pentru campania electorală a liberalilor

Autor: Mihai CONŢIU

Rezolvînd problema rostului tuturor agenţilor străini care spionează în RM – spionaj militar, tehnologic, informaţional (privind preluarea de către marile companii occidentale a bogăţiilor solului şi subsolului naţional, a sectoarelor aeriene, transportul maritim etc.), spionajul cibernetic, cel pentru furt tehnologic, economic, politic, pentru subminarea statalităţii şi independenţei ţării şi în multe alte domenii vitale ale ţării –, Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) şi-a îndreptat toată atenţia profesională spre fundurile iazurilor şi lacurilor patriei, dar şi spre fisurile digurilor acestora, prin care spionii moldoveni urmăresc tot ce mişcă printre ape.

Vă rog să nu rîdeţi de ceea ce urmează, pentru că se întîmplă în RM, nu în SUA, dar şi pentru că este vorba despre cel mai sobru Serviciu al ţării – SIS! Pe 8 Decembrie, Serviciul de Informaţii şi Securitate a expediat o scrisoare preşedintelui şi prim-ministrului interimar al Republicii Moldova, prin care a informat că „lacul de acumulare Ghidighici se află într-o stare deplorabilă, fiind înregistrat un risc pronunţat pentru sistemul ecologic”. În scrisoare se atrage atenţia asupra faptului că „barajul lacului Ghidighici nu corespunde cerinţelor minime de securitate, mecanismul de reglare a nivelului apei funcţionează parţial, astfel că procesul de scurgere se află în pericol de provocare a scurgerii spontane şi există riscul unei eventuale inundaţii de proporţii, cu afectarea parţială a municipiului Chişinău”. 

Da, ştiu că unii n-aţi rezistat şi aţi izbucnit în rîs! A ajuns ditamai serviciul secret să se ocupe de chestiuni administrative şi de inspecţie, care intră exclusiv în atribuţiile specialiştilor de la Ministerul Mediului, Agenţia "Apele Moldovei" sau a celor ai Platformei Naţionale pentru Mediu şi Sănătate! Oare există ceva ce nu spionează SIS, orice altceva decît intră în atribuţiile sale exclusive? Aici mă refer la Calea Ferată, transportul rutier, spitale, şcoli, partide, biserici, restaurante, saune, mănăstiri de maici, visele erotice ale adolescenţilor…!

Lacul Ghidighici ca „pacient-pretext”?

Faţă de cele semnalate de SIS pe 8 Decembrie, medicul urolog liberal şi premier interimar Gheorghe Brega a convocat, a doua zi, dimineaţa, o şedinţă de lucru la barajul lacului Ghidighici, pentru a diagnostica sesizarea SIS. Au mai fost prezenţi ministrul de Interne, cel al Dezvoltării Regionale şi cel al Mediului, şeful de la Apele Moldovei, primarul Dorin Chirtoacă şi omologul lui din Ghidighici.

După ce a consultat cu stetoscopul pulsaţiile cimentului din dig, după ce a extras probe de pe fundul lacului cu ajutorul unei sonde urinare, după ce toate au fost analizate în laboratorul mobil adus la faţa locului, medicul Brega a prescris următoarea cură medicamentoasă: s-a decis ca soldaţii să monitorizeze situaţia din apropierea barajului, adică să-l păzească, pentru a se evita o posibilă metastază.

Concluzia sa politico-academico-medicală a fost următoarea: "Este un obiect strategic, nu dă, Doamne, să se întîmple ceva. În orice moment, la momentul cand un paznic este într-un capăt şi unul în capătul celălalt, lumină nu-i, mai vine unul, ştiu eu, un narcoman pune o bombă, explodează, poate să fie tragedie mare." A înţeles cineva ceva din cele ejectate de premierul interimar? Drobul de sare se topește de invidie!

Unul dintre „asistenţii săi”, directorul liberal al Agenţiei "Apele Moldovei", Arcadie Calaraş, probabil neinformat despre importanţa „operaţiei-operaţiuni”, nu prea a fost de acord cu concluziile urologice preliminare ale medicului premier Brega, căci a spus că nu există pericol de inundaţii, motivînd că lacul are o capacitate de 40 de milioane de metri cubi de apă, iar, în prezent, volumul este de numai 20 de milioane. "Capacitatea de evacuare prin acest evacuator de fond, în cazul în care se deschide integral, definitiv, este de cinci metri pe secundă, ceea ce nu reuşeşte să inunde zona din aval şi albia rîului Bîc o poate primi", a specificat Arcadie Calaraş.

Prezent fiind pe platoul medical deschis de operaţie a lacului, Valeriu Munteanu, ministrul liberal al Mediului, a spus: „Problema este că pînă în acest an, R. Moldova, prin instituţiile sale, nu controla apele lacului Ghidighici, pentru că acesta era gestionat de Societatea Vînătorilor şi Pescarilor. (…) Acum, o dată ce lacul a revenit la noi, la Agenţia Apele Moldovei, există un proiect de la Fondul Ecologic pentru ca, etapizat, să fie rezolvate toate problemele.”

În plus, de data asta mai perfid şi „nevinovat” şi veţi vedea de ce, Munteanu a dat asigurări că: „potrivit specialiştilor, masa de nămol (de pe fundul lacului; n.n.) este insuficientă pentru ca barajul să cedeze. Acesta nu este construit din pămînt şi nu se dărîmă atît de repede. Totuşi tehnologiile hidraulice sînt într-o stare insuficientă şi primul obiectiv pe care îl are Ministerul Mediului este reabilitarea acestora”.

Unele voci spun că Ministerul Mediului ar avea nevoie de peste 85 de milioane de lei pentru tratarea pacientului „lacul Ghidighici”. Reprezentanţii Ministerului Mediului susţin, însă, că urmează să prezinte cîteva proiecte pentru a obţine un grant românesc, în valoare de 15 milioane de euro, care vizează reabilitarea rîului Bîc şi lacul Ghidighici.

Care-i adevărul în rolurile jucate de SIS, Ghimpu, Munteanu şi alţii?

După cum aţi văzut, în urma operaţiunilor de spionaj intern efectuate de către superagenţii SIS, această instituţie a expediat scrisoarea amintită preşedintelui şi prim-ministrului interimar al Republicii Moldova. Aici avem de-a face cu următoarea axă: Partidul Liberal, proprietatea lui Mihai Ghimpu, – Valeriu Munteanu, ministrul liberal al Mediului, –Fondul Ecologic – grantul românesc de 15 milioane de euro – Ruslan Munteanu, vicedirector al SIS, fratele lui Valeriu Munteanu – iminenţa alegerilor parlamentare anticipate – pacientul „lacul Ghidighici” şi SIS.

Prin urmare, este vorba despre o sumă mare de bani, care pot fi cheltuiţi pe nevăzute şi relativ credibil. Cînd ne gîndim la grantul românesc, nu putem exclude că s-ar putea ca susţinătorii români ai lui Ghimpu să închidă ochii faţă de modul în care vor fi administraţi aceşti bani de către Ministerul şi ministrul liberal. Sub pretextul consolidării digului de la Ghidighici, nu-i greu de bănuit că pentru fiecare sac de ciment folosit acolo vor fi furaţi alţi 30 şi tot aşa, pentru fiecare material şi lucrare în parte! De ce au nevoie liberalii să administreze aceşti bani? Pentru că ştiu că vin alegerile anticipate şi au nevoie de parale în campania electorală! Din cîte sîntem informaţi, pentru o astfel de „salvare” a lacului Ghidighici, Mihai Ghimpu s-ar fi adresat direct lui Mihai Balan, directorul SIS, despre care ni se spune că nu ar fi agreat schema, dar a fost nevoit să cedeze.

Ei s-au gîndit că această „curăţenie a operaţiunii” este asigurată de aparenţa că este o chestiune ecologică şi de prevenire a unei posibile catastrofe ecologice şi umanitare, ca urmare a unor inundaţii masive, chiar dacă specialiştii de bună credinţă infirmă acest lucru, în pofida vechimii digului lacului Ghidighici. Au exagerat atît pericolul, încît vor să ne facă să credem că lacul Ghidighici e mai periculos decît fluvii ca Dunărea, Mississippi sau Nilul!

Cu un Valeriu Munteanu ministru la Mediu, cu fratele acestuia, vicedirector al SIS, mai trebuie să ne mire ce caută SIS în plimbări informative romantice cu barca sau pe malul lacului Ghidighici? O dată declanşată fiind operaţiunea ecologico-umanitară a liberalilor şi SIS, era de aşteptat ca liberalul urolog premier Brega să pună diagnosticul pe care l-a pus – „pacientul investiţie lacul Ghidighici” trebuie să fie păzit de Armată, ca nu cumva să vină alţi medici, să descopere că Brega a pus un diagnostic greşit şi că a prescris medicamente infinit mai scumpe decît ar avea nevoie „pacientul”.

Recent, Renato Usatîi spunea că ştie că, în această perioadă, se pun la cale alte jafuri, care duc tot spre un miliard de euro, iar asta sub pretextul că nu a existat un Guvern în exerciţiu, ci doar unul interimar. Oare „operaţiunea Ghidighici” nu face şi ea parte din acest context? Doar tot sub pretextul interimatului Guvernului SIS şi-a cîştigat dreptul legal de a controla toate instituţiile statului, prin angajarea în ale a propriilor ofiţeri!