ADUNAREA GENERALĂ A ONU DENUNŢĂ ANEXAREA CRIMEEI DE CĂTRE RUSIA
Adunarea Generală a ONU a adoptat, joi, o rezoluţie fără caracter coercitiv care denunţă referendumul din Crimeea şi alipirea acestei provincii la Rusia.
Rezoluţia, propusă de Ucraina şi susţinută de occidentali, a strîns 100 de voturi pentru, 11 împotrivă şi 58 de abţineri.
Această rezoluţie este redactată în termeni moderaţi şi nu critică explicit Moscova. Textul trebuia să strîngă o majoritate simplă de voturi pentru a fi adoptat.
Printre ţările care au votat împotrivă se numără, în afară de Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Armenia, Cuba, Nicaragua, Venezuela, Bolivia, Zimbabwe, Sudan şi Siria.
Printre cele care s-au abţinut figurează China, Argentina, Brazilia, India, Pakistan, Egipt, Senegal, Gabon sau Africa de Sud.
Statele Unite şi aliaţii lor europeni, arabi şi asiatici au votat în favoarea textului.
Înaintea scrutinului, ministrul ucrainean de Externe Andrii Deşciţa a cerut statelor membre să voteze masiv pentru a descuraja Rusia să îşi continue "agresiunea", făcînd referire implicit la ameninţarea cu o invazie a Ucrainei de către trupele ruseşti mobilizate la frontiere.
Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a apărat legitimitatea "reunificării între Crimeea şi Federaţia Rusă", în timp ce ambasadoarea americană a afirmat că "Ucraina merită susţinere deplină".
Rusia a desfăşurat "o campanie intensă de lobby şi intimidare", a explicat un diplomat occidental. "Unele ţări cred că este vorba despre o problemă europeană sau o confruntare între est şi vest care nu îi priveşte sau nu vor să supere Rusia".
În timpul crizei între Rusia şi Georgia în 2008-2009, o rezoluţie a Adunării în septembrie 2009, nu a strîns decît 48 de voturi pentru faţă de 19 împotrivă şi 78 de abţineri.
Textul adoptat joi este similar celui care a fost blocat de un veto rus la Consiliul de Securitate la 19 martie. Moscova a avertizat miercuri că adoptarea unei rezoluţii de către Adunare nu va avea "niciun efect" asupra sa.
Rezoluţia "subliniază că referendumul din 16 martie (din Crimeea), neavînd nicio validitate, nu poate justifica vreo schimbare de statut" a Crimeei. Ea cere tuturor statelor şi organizaţiilor internaţionale "să nu recunoască nicio schimbare a acestui statut".
Ea "afirmă, de asemenea, angajamentul (Adunării) faţă de suveranitatea, independenţa politică, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor internaţionale recunoscute".
Ea le cere "tuturor statelor să se abţină de la orice acţiune ce urmăreşte să pună la îndoială parţial sau total unitatea, integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv orice tentativă de a modifica frontierele Ucrainei prin ameninţarea sau folosirea forţei sau a altor mijloace ilegale". Ea invită "toate părţile să caute o rezolvare paşnică" la această criză printr-un "dialog politic direct". (Mediafax)