A FOST DESCOPERIT CEL MAI VECHI SISTEM PLANETAR DIN CALEA LACTEE

Un sistem planetar format în urmă cu 11,2 miliarde de ani, cel mai vechi cunoscut pînă în prezent în galaxia noastră, Calea Lactee, a fost descoperit cu ajutorul telescopului Kepler, potrivit unui studiu publicat marţi în revista americană "The Astrophysical Journal".

Botezat Kepler-444, sistemul se află la 117 ani-lumină de Pămînt şi este format dintr-o stea pitică portocalie — cu 25 % mai mică decît Soarele şi, prin urmare, mai puţin caldă — în jurul căreia se rotesc cinci planete, al căror diametru variază între 0,4 şi 0,7 din diametrul Terrei.

Toate planetele sînt foarte apropiate de astrul central, a explicat echipa internaţională de cercetători care a făcut descoperirea, coordonată de Tiago Campante de la Universitatea din Birmingham (Marea Britanie). Cea mai depărtată planetă este Kepler-444f, care înconjoară soarele în 9,7 zile, iar cea mai apropiată, Kepler-444b, face acest lucru în numai 3,6 zile. Avînd în vedere aceste distanţe, rezultă că exoplanetele sînt mult mai calde decît Mercur, condiţii în care pe ele nu poate exista viaţă.

Sistemul Kepler-444 s-a format în urmă cu 11,2 miliarde de ani, atunci cînd universul, care are 13,6 miliarde de ani, era încă relativ tînăr. Cînd au apărut Pămîntul şi întregul nostru sistem solar, în urmă cu 4,5 miliarde de ani, Kepler-444 avea mai mulţi ani decît are Terra în prezent.

Sursa: Moldpres