ZIUA NATIONALA DE INVERZIRE A PLAIULUI VA AVEA LOC SIMBATA, 26 OCTOMBRIE

Sîmbătă, 26 octombrie, la nivel național se va desfășura Ziua Națională de Înverzire a Plaiului. Acțiunea este parte a campaniei anuale „Un arbore pentru dăinuirea noastră”. Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Georgeta Mincu, astăzi la o conferință de presă, a îndemnat toți cetățenii să fie solidari, să dea dovadă de spirit civic și să iasă la plantat copaci pentru a îmbunătăți starea spațiilor verzi din țară.

Potrivit ministrului, din Fondul Ecologic Național a fost alocat un milion de lei pentru a achiziționa material săditor pentru desfășurarea acțiunii. Regenerarea va avea loc pe o suprafață de peste 500 de hectare. „Cei care vor un mediu curat vă invităm să participați la campania de înverzire a plaiului. Fiecare dintre noi trebuie să contribuie la bunăstarea planetei, să dezvoltăm parcuri și scuaruri, să amenajăm cît mai multe teritorii verzi”, a spus Georgeta Mincu.

Secretarul de stat al MADRM, Iuliana Cantaragiu, a spus că în acest an acțiunile de plantare vor viza și restabilirea fîșiilor de protecție a rîurilor, care au fost lipsite de atenție în ultimii ani. Acest lucru este necesar pentru prevenirea poluării şi pentru fortificarea malurilor rîurilor.

Nicolae Munteanu, inginer-șef silvic la Agenția Moldsilva, a menționat că peste 14 milioane de puieți, arbori și arbuști, circa 60 de specii, sînt pregătite în cele 32 de pepinieriile silvice din țară. Vor fi plantați puieți de stejar, frasin, arțar, nuc, tei, castan. Terenurile pe care urmează să fie desfășurate acțiunile de plantare sînt selectate de către întreprinderile silvice și autorității locale.

Sursa: IPN