Ziua mondiala a salutului

Andrian Candu, preşedintele Parlamentului RM, crede că e o provocare la adresa guvernării

Marcarea, în fiecare an la 21 Noiembrie, a Zilei mondiale a salutului, este un îndemn la comunicare, un instrument pentru menținerea liniștii și a păcii în lume, salutul fiind o formă elementară de acțiune interumană, un pas important spre realizarea înțelegerii între oamenii de rase, de naționalități sau de religii diferite. Ziua mondială a salutului a fost inițiată în anul 1973 de frații Brian și Michael McCormack din Omaha, statul Nebraska, SUA, și a fost susținută de personalități publice, lideri religioși, laureați ai Premiului Nobel pentru Pace și de 180 de țări. A fost sărbătorită pentru prima dată în contextul conflictului, din Octombrie 1973, dintre Egipt și Israel, ea constituind o formă de protest nonviolent la adresa războiului, potrivit www.worldhelloday.org.

În lume, forma de salut este influențată, de varietatea de culturi, salutul avînd diferite semnificații. Astfel, dacă japonezii se înclină, iar britanicii spun doar "bună ziua" și își dau mîna, în Tibet, este foarte politicos să scoți limba atunci cînd întîlnești pe cineva pentru prima dată, așa cum arată și site-ul www.fiicurios.ro. Dacă francezii, pe lîngă strînsul mîinii, se sărută pe ambii obraji, atît la sosire, cît și la plecare, în Australia, la prima întîlnire nu e politicos să îmbrățișezi sau să săruți. În Botswana, oamenii își ating palmele ușor, dar nu le strîng, în timp ce în Cambodgia, se lipesc palmele, ținîndu-le apropiate de piept. Cu cît palmele se ridică mai sus, cu atît respectul arătat este mai mare. În nordul Mozambicului, oamenii bat de trei ori din palme înainte de a rosti cuvîntul pentru salut.

Primele atestări ale salutului fac referire la formele de supunere și datează din vremea primelor dinastii chineze, cînd oamenii de rînd își acopereau ochii cu palma pentru a nu fi orbiți de lumina emanată de strălucitul împărat. În acest obicei, își are originea salutul militar. În vremea romanilor, salutul "Ave Cezar!" era însoțit și de strîngerea antebrațelor, ca semn de încredere, întrucît brațul neînarmat simboliza pacea și prietenia. În epocile cavalerilor, domnițele erau salutate cu reverențe adînci și sărutarea mîinii înmănușate. În zilele noastre, strînsul mîinii este obiceiul care se practică cel mai des cînd doi oameni se întîlnesc, gestul fiind valabil, uneori și în cazul femeilor. Îmbrățișatul și sărutul sunt preferate de cei care se cunosc mai bine ori nu s-au văzut de mult.

Modul corect de a saluta îl învățăm din Codul bunelor maniere. Astfel, dacă intrăm într-o încăpere salutăm primii, iar ceilalți trebuie să ne răspundă. Dacă întîlnim pe cineva cunoscut, aflat într-un grup, îi salutăm pe toți, iar ei trebuie să salute la rîndul lor. În orice împrejurare, un bărbat salută întotdeauna primul o femeie, iar o femeie mai tînără salută întotdeauna prima o femeie mai în vîrstă. Este politicos să răspundem oricărui salut, iar strînsul mîinii, la bărbați, să se efectueze scurt și ferm.

În lume sunt vorbite, potrivit etnologilor, peste 6.500 de limbi, astfel că oamenii se salută cu: "Konnichi wa" (japoneză), "Jambo" (swahili), "Ni hao" (chineză), "Bonjour" (franceză), "Ciao" (italiană), "Ahoj" (cehă), "Hej" (daneză), "Șalom" (ebraică), "Saluton" (esperanto), "Hallo" (germană), "Olá" (portugheză), "Zdravstvuitie" (rusă), "Al Salaam a alaykum" (arabă), "Merhaba" (turcă). Totuși, cel mai popular cuvînt de salut este "Hello", care este și formula universală de salut la telefon.

În România, forma de salut diferă în funcție de zona geografică. În timp ce bucureștenii se salută cu "Bună!", ardelenii își spun "Servus!", iar în Cluj, Sibiu, Banat se folosește "Ciau!" sau "Ceau!". Adolescenții mai folosesc și formulele de salut: "Salve!", "Salutare!", "Salut!", "Noroc!", "Pa!", "Te sărut!" sau "Hi", "Hello".

De asemenea, sunt folosite și saluturi religioase: "Doamne ajută!", "Domnul cu tine!" sau "Hristos în mijlocul nostru!", la care se răspunde "Este și va fi!", formulă folosită de preoți, atunci cînd slujesc împreună, într-un număr mai mare. Mai sunt utilizate și formule specifice anumitor sărbători creștine "Hristos a Înviat!", rostit din ziua de Paști și pînă în ziua de Înălțare. Se răspunde cu "Adevărat a Înviat!". În ziua Înălțării, ortodocșii se salută cu "Hristos S-a Înălțat!" și se răspunde "Adevărat S-a Înălțat!".

Indiferent de zona de pe mapamond unde sunt utilizate toate aceste forme de salut, ele contribuie la ameliorarea relațiilor interumane și aduc un plus de culoare vieții. De Ziua mondială a salutului, sunt organizate numeroase demonstrații la nivel mondial, pentru a sublinia importanța comunicării în menținerea păcii.

 

 

 

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40