ZILELE VOR DEVENI TOT MAI LUNGI

ÎN CÎT TIMP VOR AJUNGE LA 25 DE ORE?

Cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin și Madison au descoperit că, acum 1,4 miliarde de ani, Luna a orbitat mult mai aproape de planeta Pămînt. Astfel, o zi a avut numai 18 ore, cînd corpul ceresc a fost mai aproape de Pămînt, potrivit acestora, citează The Independent. Studiul a mai arătat că Luna va continua să se îndepărteze de Pămînt, determinînd ca zilele să devină tot mai lungi.

Stefan Meyers, profesor la Universitatea din Wisconsin-Madison, coordonatorul studiului, a declarat că “pe măsură ce Luna se îndepărtează, Pămîntul este ca un patinator care execută o piruetă, încetinind în timp ce își întinde brațele”.Pentru a înțelege modul în care orbita Lunii afectează rotația Pămîntului, Meyers și echipa sa au folosit o metodă statistică, care leagă teoria astronomică și observarea geologică, pentru a reconstrui vechea istorie a sistemului solar.

Cercetătorul a mai adăugat: Una dintre ambițiile noastre era să folosim această metodă pentru a dezvolta o scală geologică foarte veche. Vrem să studiem roci vechi de miliarde de ani într-un mod comparabil cu modul în care studiem procesele geologice moderne”.Fiecare componentă a sistemului solar are un cîmp gravitațional care afectează celelalte corpuri din apropiere.Aceste variații se numesc cicluri Milankovitch și pot chiar afecta mediul înconjurător al Pămîntului, deoarece ele influențează modul în care lumina Soarelui este distribuită pe planetă.

Una dintre modalitățile în care Meyer a reușit să facă aceste calcule a fost analizarea sedimentelor de pe o stîncă veche de 90 de milioane de ani. Se crede că Luna se îndepărtează de Pămînt cu o rată de 3,82 cm pe an, deci vor fi sute de milioane de ani înainte de a se deplasa suficient de departe pentru ca oamenii să recalculeze durata unei zile la 25 de ore. Folosirea artefactelor geologice, împreună cu datele despre viteza cu care se deplasează Luna față de Pămînt, a permis profesorului Meyers să facă previziuni mai precise asupra istoriei Pămîntului. Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Sursa: Independent.co.uk