ZILELE SCRISULUI ŞI CULTURII SLAVE ÎN R. MOLDOVA

Prim-ministrul desemnat Iurie Leancă a participat, pe 21 mai, la festivitatea de inaugurare a Zilelor scrisului şi culturii slave în Republica Moldova, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern.

La eveniment, desfăşurat în incinta Teatrului de Operă şi Balet ”Maria Bieşu”, au mai participat Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov, Ambasadorul Federaţiei Ruse în Moldova, Farid Muhametşin, alţi membri ai corpului diplomatic, deputaţi, reprezentanţi ai organizaţiilor etno-culturale.

Premierul desemnat Iurie Leancă i-a felicitat pe cei prezenţi cu ocazia celebrării Zilelor scrisului şi culturii slave, dar şi a Sfinţilor Chiril şi Metodie - a celor doi fraţi care au jucat un rol semnificativ în istoria popoarelor slave. Prim-ministrul desemnat a menţionat că R. Moldova şi-a îmbogăţit patrimoniul cultural cu elemente ale diverselor grupuri etnice, care pe parcursul mai multor secole au coabitat în ţara noastră, iar rolul culturii slave în acest sens este unul important.

”Evenimentul de azi este deosebit de însemnat atît pentru reprezentanţii culturii slavone, cît şi pentru întreaga societate moldovenească. Această zi consolidează prietenia dintre popoare, dar şi ne reaminteşte despre responsabilitatea fiecărui cetăţean al Republicii Moldova în vederea îmbogăţirii culturii poporului nostru. ”Unitate în diversite” este principiul fundamental ce stă la baza constituirii nu doar a comunităţii europene, ci şi a oricărui stat democratic contemporan, care promovează dezvoltarea dialogului intercultural şi consolidează colaborarea înteretnică”, a spus Iurie Leancă. Premierul desemnat a subliniat faptul că statul şi-a asumat obligaţia de a proteja pe toţi cetăţenii săi, indiferent de apartenenţa naţională, inclusiv dreptul garantat la limbă, cultură şi tradiţii. În conformitate cu cerinţele internaţionale, legislaţia Republicii Moldova garantează crearea unor condiţii favorabile, prin care este posibilă studierea în şcoli a limbilor rusă, ucraineană şi bulgară, precum şi obţinerea de studii superioare în aceste limbi, în universităţi şi colegii.

Elena Beleacova, directorul general al Biroului de Relaţii Interentice din Republica Moldova, a salutat prezenţa Prim-ministrului desemnat la inaugurarea Zilelor scrisului şi culturii slave şi a subliniat că desfăşurarea acestui eveniment e o confirmare a succesului politicii de stat în domeniul relaţiilor interetnice. „În lumea contemporană este important să conştientizăm necesitatea păstrării diversităţii culturale, a protecţiei tradiţiilor naţionale, dezvoltării dialogului intercultural”, a menţionat Elena Beleacova.