VLAD FILAT, CEL MAI INFLUENT POLITICIAN AL LUNII MARTIE

Vlad Filat, Prim-ministrul în exerciţiu al Republicii Moldova, se menţine pe primul loc în "TOP 50 cei mai influenţi politicieni din Moldova". Topul este efectuat de Centrul de Cercetări Strategice şi Consultanţă Politică "Politicon" şi rezultatele lui au fost făcute publice pe 3 aprilie.

Filat este urmat în clasamentul lunii martie de Iurie Leancă, ministru în exerciţiu al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, şi de liderul PCRM Vladimir Voronin. Locul patru în acest top este ocupat de speakerul Marian Lupu. Următoarele locuri în top revin primarului capitalei Dorin Chirtoacă, şefului statului Nicolae Timofti şi liderului fracţiunii parlamentare a PLDM Valeriu Streleţ. Poziţiile opt şi nouă în top sînt împărţite de liderul PL Mihai Ghimpu şi deputatul PD Vlad Plahotniuc. Clasamentul lunii martie este încheiat de liderul fracţiunii parlamentare a PD Dumitru Diacov.

Potrivit lui Anatol Ţăranu, director al "Politicon", chiar dacă în ultima lună Guvernul a fost demis, Vlad Filat îşi menţine poziţia în top, şi în cazul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate va fi locomotiva partidului. Poziţiile PLDM sînt întărite de locul în top al lui Iurie Leancă.

Topul celor mai influenţi politicieni reprezintă o sinteză a notelor puse politicienilor de 36 de experţi. Politicienii au fost apreciaţi în funcţie de influenţa lor asupra deciziilor majore din ţară, popularitatea publică, vizibilitatea lor în mass-media, dar şi perspectivele politice.

Moldpres