VITEZA MERSULUI ITI POATE DEZVALUI UN ADEVAR DESPRE SANATATE

Un ritm lent ar putea semnala o înrăutăţire bruscă a sănătăţii, conform cercetătorilor de la Massachusetts Institute of Technology.

Mersul lent ar putea fi un semn de boală, posibil insuficiență cardiacă sau demență. Cercetătorii au testat un nou senzor numit WiGait, care monitorizează mersul şi lungimea paşilor și care poate marca debutul problemelor de sănătate din datele pe care le înregistrează. Testat experimental într-un cămin de servicii sociale american, senzorul a măsurat viteza mersului pe jos al participanților cu o precizie de 95-99%.

WiGait are dimensiunea unui mic ecran de televizor și poate acoperi mişcările pacientului pe suprafața unui apartament mic, nu poate fi prea scump, conform autorului studiului, Chen-Yu Hsu. Instrumentul ar fi foarte util pentru medici și rude care doresc să monitorizeze o persoană mai în vîrstă, trimiţînd alerte atunci cînd apare un declin brusc.

Datorită senzorului, profesorul Dina Katabi, care a participat şi el la studiu, a declarat că „multe spitalizări pentru probleme de sănătate, cum ar fi boală cardiacă congestivă sau boli pulmonare obstructive cronice, toate corelate cu viteza deplasării, ar putea fi evitate”.

Sursa: doctorexpres.ro