Vise cu ochii deschisi

O viață încărcată sau adesea cei ce au mai mult timp liber sunt expuși viselor, asta însemnînd că nu este o dovadă a creativității, ci este vorba mai degrabă de fuga de realitate. Presupuneri cum ar putea fi și cum ai reacționa într-un moment care, poate, nici nu va avea loc. Este bine sau nu să visăm cu ochii deschiși?

Cîteva momente din viața ta dispar fără urmă, nu și fără folos, ai trecut stația, ai pierdut o discuție, te concentrezi pe un punct pe care însă nu îl vezi, este vorba de vise cu ochii deschiși, fantezii sau rezolvări pe care ai vrea să le pui în practică. Fizic, ești prezent în moment, mintal, însă, ești atît de departe. Cîteodată, ni se întîmplă tuturor să uităm de realitate și să ne imaginăm poveștile care ar putea fi viața noastră. Nu este nici pe departe din cauza imaginației, conform părerilor psihologilor, nu visezi cu ochii deschiși pentru că ești creativ. Atunci cînd ești mai degrabă plictisit sau extrem de stresat, visarea devine o fugă de realitate. Aceștia spun că visarea cu ochii deschiși cauzează insomnii. Oamenii care aleg visarea unei alte vieți sau a unor alte circumstanțe ajung să aibă insomnii, ajung să fie ținuți treji de propriile minți, care nu pot opri gîndurile să revină. Unul dintre beneficiile visării este faptul că îți acorzi timp pentru relaxare, abatere de la rutină. Mintea, inconștient, își face o pauză, își recuperează energia sau din contra îți dă o notă de culoare în caz că ești plictisit.

Conform psihologilor citați de Elite Daily, visezi cu ochii deschiși ca să procesezi experiențele prin care ai trecut. Prin aceste fantezii, îți poți imagina un alt viitor, așa cum ți-l dorești. Sau poți visa în trecut, întrebîndu-te cum ar fi fost să existe alt deznodămînt. Visarea aceasta este un fel de exprimare a emoțiilor.

Cu siguranţă, părerile sunt împărţite. Cei care cred că e bine să visăm cu ochii deschişi vor argumenta spunînd că visînd devii un om mai creativ, fiindcă visele dezvoltă imaginaţia, iar asocierile pe care le face subconştientul în cadrul reveriilor sunt de multe ori dintre cele mai neaşteptate, lucru ce te poate ajuta să găseşti soluţii nebănuite la probleme importante, la care nu ştiai răspunsul. Descoperiri epocale care au revoluţionat omenirea s-au datorat faptului că geniile din spatele lor, fără excepţie, de la Einstein la Newton, s-au lăsat purtați de vise, de gînduri. ,,Despre Einstein se spune că a început a sa celebră teorie a relativităţii în timp ce visa cu ochii deschişi, asta după ce a fost exmatriculat de la şcoală. Mult mai precis, este cunoscută situaţia lui Newton, despre care se cunoaşte că a simţit inspiraţia în momentul în care, din întîmplare, a văzut căderea mărului din copac.”

Cei care cred că nu e bine să visezi cu ochii deschiși spun că singuraticii se numără printre persoanele care visează cel mai mult şi se retrag în lumea lor sigură creată de gîndurile lor, aceştia însă au de multe ori tendinţa să se izoleze şi mai mult de cei din jurul lor dacă visează în exces. De asemenea, atunci cînd nu doreşti să accepţi o situaţie urîtă şi neplăcută din viaţă îţi doreşti cu disperare una frumoasă şi fericită şi atunci ţi-o imaginezi detaliu cu detaliu, reuşind astfel să evadezi din realitate, într-o lume în care suferinţa nu îşi are locul, în care eşti fericit şi lipsit de griji şi probleme, dar acest lucru poate fi unul negativ atunci cînd exagerezi şi nu mai faci diferenţa între realitate şi iluzie.

J.K. Rowling spunea că nu este bine să cazi în visare și să uiți să trăiești. Psihologii sunt de aceeași părere și susțin că visarea este un mecanism prin care încerci să gestionezi o situație grea, stresantă. Un mecanism prin care, conștient, alegi să îți distragi atenția, pentru a evita ceea ce se află de altfel în mintea ta.

Deși pe moment să visezi cu ochii deschiși poate părea o soluție care îți oferă senzația de bine, în realitate, pe termen lung, este o fațadă care aduce mai degrabă aspecte negative. Beneficiile visării dispar pe termen lung, pentru că înveți să fugi de responsabilități, de stresuri, fără a găsi soluții, fără a găsi rezolvări. Atunci cînd visarea devine fuga de realitate, ea devine toxică pentru viața ta reală.

Mihaela Vrabie – Badia, student, USM