Veterani sau trupe de soc ale lui Plahotniuc?

Nu mai constituie un secret pentru nimeni faptul că Vladimir Plahotniuc, în perioada în care controla statul mafiot fondat de el, pe lîngă alte organizații cum ar fi cele mediatice, unioniste, ONG-uri ori grupuri de comentatori politici cu vizibilitate în mass-media, și-a subordonat și un segment însemnat al unor grupări de veterani ai războiului de pe Nistru ori cel din Afganistan. Mulți dintre aceștia, se știe, sunt răsfirați prin mai multe organizații de veterani de război. Dacă în timpul războiului au fost uniți, după aceea s-au despărțit prin formarea de noi și noi organizații, iar asta la inițiativele ”pragmatice” ale unor lideri de-ai lor autopropuși. În aceste condiții, Plahotniuc nu a pescuit în ape tulburi. Este suficient să ne amintim cum erau invitați să-și vocalizeze doleanțele și preferințele lor politice pe la posturile de televiziune controlate de oligarh. N-o făceau și pentru bani? Să fim serioși!

Cine a urmărit cu atenție evoluția mișcărilor de veterani începînd cu 1992, a constatat cu ușurință că liderii acestora au fost întotdeauna dispuși să se pună în ”serviciul politic” al oricărui politician cu bani și putere, iar asta sub pretextul ”dobîndirii drepturilor care li se cuvin”. Discutînd, de-a lungul anilor, și cunoscîndu-i pe mulți dintre luptătorii profesioniști, care în timpul războiului de pe Nistru se aflau în misiuni de luptă autentice, mulți dintre ei rămași mutilați fizic și psihic, după ce camarazi de-ai lor și-au pierdut viața, am înțeles multe. Aceștia, de regulă, nu-și cer drepturi speciale de la stat, considerînd că datoria lor era să-și apere țara și atît! Nici acești veritabili luptători și veterani nu trăiesc mai bine decît semenii lor civili și voluntari. De cînd voluntarismul trebuie plătit de către stat?, se întreba un fost luptător, ofițer, în războiul de pe Nistru. Atunci de ce te mai numești voluntar? Declară-te mercenar nemulțumit că nu ți-ai primit solda cerută!

Duminică, 31 Mai 2020, în prelungirea protestului unor veterani din ziua de 17 Mai, cam aceiași au ieșit la un protest politic în PMAN. Motivația lor pare să fie bine ”stimulată”, dată fiind înverșunarea violentă cu care înfruntă forțele de ordine. Au blocat PMAN, implicit o parte a bulevardului Ștefan cel Mare, sub pretextul că guvernanții nu le-au satisfăcut cererile. Constantin Covrig (foto), unul din liderii protestului,  membru al Consiliului Național al Veteranilor, a declarat, de pe o scenă improvizată, că a participat la o discuție cu autoritățile, dar că acestea nu au răspuns la necesitățile lor, iar asta pentru că ar fi, chipurile, interesate doar de alegeri. Pe undeva, Plahotniuc, Șor, Candu și ceilalți ”conspiraționiști anti-statali” își freacă mîinile cu bucurie și speranță.

De la pretextul că guvernanții nu le-au satisfăcut cererile, veteranii protestatari au trecut la scandări și revendicări strict politice. Pe lîngă ”jos guvernarea” și ”jos Dodon”, ei s-au declarat pregătiți ”să conducă un „Birou pentru rezolvarea problemelor veteranilor, iar dacă va fi nevoie sunt gata să conducă și țara”. Auziți: sunt pregătiți să conducă țara! Cine? Acea mînă de oameni care nu se pot uni între ei într-o singură organizați a doar unui singur război? Ne și imaginăm că printre acești veterani sunt numeroși economiști, finanțiști, politologi, bancheri, profesori universitari, academicieni, oameni de știință, diplomați etc. care abia așteaptă să preia puterea și administrarea țării! Să fim serioși! Tot dincolo de ”cerințele lor”, acești veterana răzvrătiți ”ca la comandă” au acuzat, în răcnetele lor, ca niște pricepuți în toate ce sunt, Procuratura pentru că nu-l acuză pe Președintele Dodon de acte de corupție, care probabil le-au fost dictate de cei care-i manipulează să și le însușească. Că s-au înscris într-un proiect destabilizator, unul producător de haos național, s-a înțeles din ”promisiunea, atenție!, făcută de către veteranii din diaspora de a veni în țară ca să-i sprijine în luna August, adică în luna în care au loc mai multe reprezentații, manifestații oficiale! Oare Plahotniuc și-a pregătit și o diasporă de veterani? Se prea poate! La cîți bani au furat el și Șor din această țară, inclusiv miliardul, își pot permite orice cheltuieli disperate pentru a destabiliza țara și a provoca căderea guvernării actuale!

Ținînd seamă de contextul destabilizator general, protestul veteranilor de Duminică ne confirmă că este parte a unui proiect politic de luptă crîncenă împotriva Guvernului și a Președinției. De aceea ne și întrebăm dacă avem de-a face cu veterani sau trupe de șoc ale lui Plahotniuc! (Reporter de teren)