UNUL DIN CEI MAI MARI OPERATORI DE TELEFONIE DIN EUROPA SE RETRAGE DIN EURASIA, INCLUSIV REPUBLICA MOLDOVA

Unul dintre cei mai operatori europeni de telefonie mobilă TeliaSonera a anunţat că va suspenda proiectele din ţările CSI, inclusiv din Republica Moldova, şi se va concentra pe activităţi în Suedia şi ale ţări din Europa.

„Am iniţiat un proces de reducere treptată a prezenţei TeliaSonera în regiunea eurasiatică pentru a implementa eficient strategia noastră”, a dat asigurări operatorul suedez. Acesta adaugă că procesul a început, dar în acest stadiu este greu de estimat cît timp va dura şi dă asigurări că va continua să funcţioneze şi să dezvolte operaţiunile din acest spaţiu în mod responsabil.

TeliaSonera este deţinător al pachetului de control al companiei olandeze Fintur Holdings BV, care este acţionarul principal cu o cotă de 74,3 la sută din capitalul Moldcell, al doilea operator ca mărime de pe piaţă.

”TeliaSonera, unul dintre acţionarii Moldcell, şi-a anunţat intenţia de a vinde acţiunile deţinute în toate companiile ce operează în regiunea Eurasia. Această decizie nu afectează în niciun fel activitatea şi serviciile prestate de compania noastră”, a declarat Barkin Secen, director general al Moldcell.

Grupul Turkcell a anunţat pe pagina sa oficială că este gata să achiziţioneze toate acţiunile Fintur Holdings BV, compania de telecomunicaţii care operează în Kazahstan, Azerbaidjan, Georgia şi Republica Moldova. Turkcell deţine 41,45 la sută, iar TeliaSonera 58,55 la sută din capitalul companiei Fintur Holdings, care controlează pachete de acţiuni în operatorii de telefonie mobilă din cele patru ţări.

"Turkcell a iniţiat procesul de numire a unui consilier strategic şi financiar, care să ofere consiliere la achiziţionarea cotei deţinute de TeliaSonera”, se mai spune în comunicatul companiei.

Pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă din R. Moldova activează trei furnizori de comunicaţii mobile. Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, în primele şase luni ale acestui an, cea mai mare cotă de piaţă, de 68,9%, a revenit companiei “Orange Moldova”, după care urmează „Moldcell” cu 27,5% şi “Moldtelecom” cu 3,6%.