Pînă în Vara anului 2026, Curtea Supremă a SUA urmează să se pronunţe cu privire la atletele transsexuale

Curtea Supremă americană majoritar conservatoare a anunţat, Joi, că urmează să se sesizeze în două litigii cu privire la prezenţa unor atlete transsexuale în echipe sportive feminine, un subiect fierbinte în Statele Unite, relatează AFP, scrie News.Ro.
Înalta Curte, chemată să tranșeze cu regularitate în probleme mari de societate, va analiza, începînd din Octombrie şi pînă în Vara lui 2026, legile statelor republicane care au interzis persoanelor cărora li s-a atribuit sexul masculin la naştere să intre în echipe feminine.
În urmă cu două săptămîni, majoritatea conservatoare a Curții a permis statului Tennessee să le interzică minorilor transsexuali accesul la tratamente de tranziţie, stabilind că această măsură nu are un caracter discriminatoriu.
Ea a autorizat totodată în mod temporar Guvernul lui Donald Trump să excludă transsexualii din Armată.
Preşedintele republican a oprit, de cînd a revenit la putere, în Ianuarie, progresele transsexualilor în societate. Încă de la învestire, el a proclamat că există doar ”două sexe, masculin şi feminin” şi un singur ”adevăr biologic”.
Trump a ameninţat apoi să taie subvenţiile federale organizaţiilor care lasă sportive transsexuale să participe la competiții feminine.
În urma unor presiuni ale Guvernului său, prestigioasa Universitate Pennsylvania s-a angajat Marţi să nu mai accepte sportive transsexuale în echipele sale feminine.
La această Universitate evolua Lia Thomas, prima înotătoare transsexuală care a obţinut, în 2022, un titlu universitar în Statele Unite.
Rezultatele sale au declanşat un scandal, criticii săi apreciind că, din cauză că a concurat ca bărbat în trecut, avea un avantaj fiziologic nedrept.
Curtea Supremă se sesizează în două cazuri.
Primul este al unei legi din Idaho pe care o Universitate a reușit să o blocheze într-un Tribunal, care a stabilit că aceasta încalcă o clauză împotriva discriminării din Constituție.
Al doilea caz este al unei legi din West Virginia, pe care o Curte de Apel a găsit-o ilegală.
Curtea Supremă urmează să pronunțe o hotărîre în acest subiect pînă în Vara lui 2026.











