Unionistii din palaria scamatorului

Diversiunea cu sondajele

Mihai CONȚIU

Președinta Maia Sandu a reușit, cu ajutorul unor sondaje de opinie contrafăcute, să-i nimicească, inclusiv prin trădare mitocănească, de neam prost, pe Andrei Năstase și PPDA, foștii ei aliați fără de care nu ar fi ajuns ce este acum. Ne amintim cum i-a șantajat pe Năstase și PPDA cu false sondaje care o plasau pe ea și pe PAS înaintea lor, inclusiv prin ”popularitatea ei” de pe Facebook. Atunci, în comparație cu PPDA, PAS era, ca și acum, de altfel, un partid artificial, un partid ventuză, un partid care a știut bine cum să-i sugă pe cei din PPDA. Asta a fost posibil și datorită unui masiv sprijin extern, care a fost dublat de o finanțare rafinată inclusiv prin intermediul așa-zisei societăți civile, dar și pe fondul unor vulnerabilități vizibile ori bănuite ale lui Năstase.

La ”mînăria” cu sondajele au tot recurs și cei care-și dispută ”privatizarea politică” a unionismului. O fac și acum și nu vor renunța la ea. Unionismul, după cum am tot demonstrat-o de-a lungul anilor, a fost și continuă să fie o afacere bănoasă extrem de profitabilă. Partidele unioniste de aici, pe care nu merită să le mai numărăm, nu se pot uni între ele în veci deoarece fiecare dintre liderii lor rîvnește la întîietate în România, în fața finanțatorilor români cu care trebuie să se împartă la bani. Ghimpu și Chirtoacă știu prea bine cîți bani au pierdut și nu se vor împăca niciodată cu unul ca Octavian Țîcu, care deocamdată pare ”să fie în cărți”. La fel este și în situația lui Valeriu Munteanu care, după atîția ani de aflare în coasta politică a lui Ghimpu și Chirtoacă, a avut timp ”să miroasă” dimensiunile amețitoare ale finanțărilor românești pentru ”întreținerea flăcării unioniste”.

Acum, pentru ei, a mai apărut ”dilema AUR și George Simion”, care le poate subția numărul de simpatizanți. AUR și Simion au finanțării serioase, dar nu din cele ”oficiale”, de Stat, acordate unioniștilor creditați de București. Neo-unionismul lui Simion le vor crea suficiente probleme celorlalte partide unioniste minuscule, iar asta și pentru că el și AUR nu sunt anti-ruși sălbatici.

În actuala configurație partinică de aici, acum și în perspectivă, unionismul nu are și nu va avea nici o șansă să intre în Parlament. De asta sunt conștienți și cei de la București, dar și cei de aici. Cu toate acestea, în pofida evidențelor, se aruncă în joc ”argumentul sondajelor favorabile unirii cu România”. Această operațiune de dezinformare flagrantă, grosolană, menită să inducă lumea în eroare are rostul ei – pentru ca finanțarea românească a unionismului să își mențină continuitatea, este nevoie de sondaje mincinoase, în care, chipurile, opțiunile unioniste ale moldovenilor cresc amețitor. Anume cu aceste sondaje falsificate îi conving pe politicienii români serviciile secrete cointeresate din România care ”administrează unionismul”. Asta se tot întîmplă de aproape 30 de ani, în diferite forme, în funcție de dezvoltarea tehnologiilor.

Oamenii serioși și bine informați surîd ironic ori cu revoltă în fața unor astfel de dezinformări ridicole. Pînă nu de mult, sondajele comandate de aici indicau procente de 30 și chiar 35% ale moldovenilor unioniști. Pentru că România a dat start campaniei de finanțare oficială a ONG-urilor unioniste, ca la comandă, pe data de 6 Martie, compania de sondaj iData, aidoma unui iluzionist, scamator care scoate din pălărie un iepure, a scos din propria-i pălărie un sondaj ”la de-a gata”.

Potrivit acestui sondaj, 43,9% dintre moldoveni ar susține unirea cu România. Să ne înțelegem: 43,9% din1.314 moldoveni chestionați! ”Un record istoric, un sondaj demolator pentru stataliști”, scrie publicația electronică afiliată lui Simion, ”Timpul”. Mai apoi, pentru ca absurdul să se simtă ca acasă, potrivit tot acestui sondaj, absolut toate partidele unioniste de aici au acumulat, fiecare în parte, susținători sub 1%.

Alo, tovarăși unioniști și ”sondori de opinii”, credeam că Moldova e bîntuită de coronavirus, nu și de delirum tremens! Din ce ”trib politic” sunt cei 43,9% care vor unirea cu România? Unde sunt pitiți? Sunt cumva persoane particulare care vor unirea fără partide unioniste? Păi cum, politic vorbind? Cer unirea din crîșme sau din partidele de beții la o friptură la grătar în pădure? Ca să vedeți ce face coronavirusul din unioniști! Ca să vedeți cum bîntuie coronavirusul beat turtă și pișat pe el prin sondajele de opinie!

O întrebare la final! L-a lăsat sau nu Traian Băsescu văduvă pe Țîcu?