Una din fiicele lui Gheorghe Urschi, pe post de ”proxenet politic” al tatalui ei invalid

Mihai Conțiu

Laura Urschi, fiica actorului Gheorghe Urschi, angrenată, se vede bine treaba, în campania electorală prezidențială, profitînd de foarte probabila incapacitate decizională conștientă a tatălui ei, cunoscutul actor moldovean Gheorghe Urschi, de a lua decizii, dată fiind invaliditatea sa survenită în urma unui atac cerebral, și-a transformat tatăl în agent electoral de imagine. O face de mult timp. Recent, și-a băgat propriul tată (in)conștent direct în glodul politic – i-a pus în mînă, fotografiindu-l, cîteva mesaje scrise scrise prin care, chipurile, chiar el îndeamnă diaspora să iasă la vot și unul suburban la adresa lui Igor Dodon.

Laura Urschi, afișînd pe pagina sa de Facebook aceste fotografii într-o postură penibilă, degradantă și insultătoare pentru tatăl ei, care nu are cum să protesteze, ne demonstrează că este un veritabil ”proxenet politic” al propriului ei părinte neputincios. Ce om normal își poate imagina că acele texte ”mobilizatoare” sunt expresia ”inițiativei conștiente” a lui Gheorghe Urschi? Laura Urschi, rețineți, a făcut acest demers politic electoral și batjocoritor la adresa tatălui ei în calitate de ”posesor” al unui birou de avocatură, chestie care sugerează că ne poate da și în judecată pentru că scriem aceste rînduri de bun-simț, dar și din poziția de vicepreşedinte al Partidului Unităţii Naţionale (PUN), condus de parlamentarul Octavian Ţîcu.

De-a lungul anilor, de cînd Urschi a devenit invalid, plastic exprimîndu-ne, am constatat cum cele două fiice ale sale se folosesc de notorietatea antumă a tatălui lor în cel mai degradant și cinic mod. Aici ne referim la exploatarea suferinței lui Urschi în raport cu admiratorii lui și politicienii. Astfel, felul în care aceste două fiice ale sale ”îi administrează invaliditatea”, involuntar, îmi aduce în fața ochilor imaginea acelor cerșetori care își plimbă, pe străzi, copii sau bătrîni invalizi ca să stîrnească mila trecătorilor și să capete cît mai multă pomană. Avem cazuri similare chiar în preajma Casei Presei, numai că, în cazul de față, avem de-a face cu ”cerșetori în frac”, cerșetori cu pretenții de a conduce Țara.

Dacă își folosește astfel propriul tată, presupunînd că PUN din care face parte ar ajunge vreodată la guvernare, asta însemnînd că și Laura Urschi ar urma să ocupe o funcție importantă, vă dați seama că ăștia ar fi în stare să-i transforme pe moldoveni într-o națiune de invalizi și cerșetori manipulabili?

E de mirare că Laura Urschi își folosește tatăl invalid într-o campanie a unui partid unionist, din care ea face parte! Zic asta pentru că tatăl ei a fost și este un mare actor moldovean. Umorul lui formidabil este înțeles și gustat doar de către moldoveni, nu și de români, care rîd ”în alte partituri”. Vorbesc în cunoștință de cauză! De fapt, am mai scris despre asta!

Ca să nu credeți că sunt de rea-intenție atunci cînd spun că Urschi e folosit de fiica sa în calitate de ”agent  politic”, că e greu de crezut că mesajele electorale pe care i le-a pus în mînă și cu care l-a fotografiat ar fi și expresia voinței lui lucide, vă ofer o realitate spusă de un fost prieten și coleg de-al său!

În luna Iunie 2012, a doua fiică a lui Gheorghe Urschi, Liliana, a declarat, pentru Prime TV, că, de cînd tatăl său a suferit un ictus cerebral, cei care-i erau prieteni părintelui său s-au distanţat. „Noţiunea de prieten în acest an şi-a cam schimbat sensul. Oamenii care au fost foarte aproape de el şi cu care a mers în concerte, turnee, nu prea au fost lîngă el, nici n-au sunat.

În replică, pentru APROPO, regretatul actor şi umorist Gheorghe Pîrlea declara că fiicele bunului său prieten şi-au pus drept scop ca să-l convingă pe tatăl lor că, de cînd el e bolnav, nimeni nu se interesează de soarta lui, iar ele sunt unicele care au grijă de el.

„Din spusele lor am înţeles că sunt persona non-garata în casa lor şi că Urschi nu vrea să mă vadă. Nu vor să recunoască faptul că ele sunt cele care nu vor să mă vadă… Chiar nu le înţeleg! De la soţia lui Urschi, am aflat ziua cînd el urma să se întoarcă din Israel. Am sunat la aeroport ca să aflu ora aterizării avionului şi, fără să anunţ pe nimeni, am mers să-l întîmpin. Gheorghe s-a bucurat enorm cînd m-a văzut: ne-am salutat, ne-am îmbrăţişat. De atunci nu l-am mai văzut. Ori de cîte ori îmi manifest dorinţa de a-l vedea, mi se spune că nu vrea el să mă vadă. Mă doare sufletul cînd declaraţiile fetelor lui cum că „prietenii nu-şi dau interesul să-l vadă”.

Tot atunci, Gheorghe Pîrlea a condamnat gestul Lilianei şi Laurei care au decis să-l scoată în faţa camerelor de luat vederi pe tatăl lor.

„Au făcut cea mai mare greşeală! Mai bine ne-ar permite să-l vizităm, să stăm în compania lui, să comunicăm cu el, căci are nevoie de susţinerea celor care îl iubesc. Dacă mi-ar permite să-l văd… I-aş da şi bani, dar să i-i pun lui în mînă. Fata mea s-a gîndit să ajute şi ea cu ce poate, aşa că le-a dat Laurei şi Lilianei 60 de mii de lei pentru tratamentul pe care Urschi l-a urmat în Israel. Iar ele s-au supărat, au zis că suma este mică”, mărturisea Gheorghe Pîrlea. Actorul considera că „Liliana şi Laura îl ţin pe tatăl lor închis în casă de parcă ar fi în arest la domiciliu”.

Interesant, cu ce scop a aderat Laura Urschi la PUN-ul lui Băsescu-Țîcu?  Este și unionismul un invalid bun de pus la cerșit milă și sponsorizări?

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
01.03.24 - 00:40
09.03.24 - 11:42