UN STUDIU INEDIT VA INCERCA SA DETERMINE DACA PISICILE MIAUNA CU ACCENT

Susanne Schotz, o profesoară de la Universitatea Lund din Suedia, care analizează fonetica, va conduce un studiu pe mai multe pisici din regiuni diferite ale ţării, pentru a vedea ce diferenţe există între fiecare tip de mieunat, scrie Descoperă.

O cercetătoare de la o universitate suedeză e aproape convinsă că pisicile au accent, aceasta dorind să afle dacă e vreo diferenţă între mieunatul din regiunea Lund, aflată în sudul ţării şi Stockholm, aflat la sute de kilometri mai la nord.

"Se pare că pisicile îşi pot varia intonaţia în mod conştient, poate pentru a transmite un anumit mesaj, poate pentru a creşte urgenţa unui mesaj. Am descoperit că pisicile mele au diferite "melodii" cînd miaună, depinde dacă sînt triste, fericite sau dacă le e foame. Se spune de exemplu că pisicile siameze vocalizează mult, că au un mieunat specific, pe care alte rase de pisici nu-l au. Pisicile birmaneze sînt de asemenea foarte "vorbăreţe". Deci există diferenţe de la o rasă la alta", spune cercetătoarea de la Universitatea Lund.

Analiza face parte dintr-un studiu mai amplu, prin care oamenii de ştiinţă încearcă să îmbunătăţească într-un final comunicarea dintre om şi pisică, în ideea în care primul va înţelege ce înseamnă fiecare mieunat, potrivit Descoperă.

"Vom folosi şi înregistrări ale vocii umane, după care vom face un test, le vom da pisicilor să le asculte, ca să vedem cum răspund la diferitele stiluri de vorbire şi intonaţii ale discursului uman. Ce preferă ele, să le vorbeşti piţigăiat, ca unui copil mic sau pe un ton serios, ca unui om adult?", se întreabă pe un ton neobişnuit de serios cercetătoarea suedeză.

După finalizarea studiului cercetătoarei suedeze, se poate afla dacă sînt şanse ca o pisică din Suceava, de exemplu, să miaune în dulcele grai moldovenesc sau dacă un cotoi din Cluj miaună mai domol.

Sursa: Mediafax