UN NOU ÎNCEPUT, UN ALTFEL DE AN ŞCOLAR

Flori, cîntece, emoţii pentru părinţii şi copiii care păşesc pentru prima dată pragul şcolii, fast cu politicienii care dau buluc să le fie remarcată prezenţa la început de an şcolar şi grija pe care o au faţă de viitorul copiilor ş.a.m.d.

Stimaţi părinţi şi iubiţi copii, neîncetat şi pe bună dreptate, le cerem  politicienilor responsabilităţi şi griji faţă de ţară şi cetăţeni. Vă propunem ca, dincolo de bucuria debutului în noul an şcolar, să ne asumăm, pentru prima dată, idealul, scopul suprem ca noi să fim primul exemplu pozitiv pentru cei care ne conduc ţara. Cu toţii ne aducem aminte de reformele iniţiate de Maia Sandu, ministrul Educaţiei, începînd cu examenul de Bacalaureat. Fiind vorba despre viitorul copiilor noştri, nu cel al politicienilor, haideţi să le demonstrăm acestora că noi suntem primii reformatori ai sistemului de învăţămînt!

Pentru aceasta, vă propunem să-i ajutaţi pe copiii voştri, cu înţelepciune şi blîndeţe, să înveţe. De asemenea, să le cereţi profesorilor exigenţă şi să-i înveţe carte. Gîndiţi-vă că atunci cînd vreţi să cumpăraţi note sau examene pentru copii voştri nu comiteţi doar infracţiuni, ci chiar şi crime morale ireparabile. În primul rînd, amputaţi viitorul copiilor. Învăţîndu-i să fure şi să mituiască pentru o notă sau un test, îi trimiteţi în viaţă schilodiţi moral şi intelectual. Le furaţi viitorul fără să ştiţi, crezînd că aceasta este iubire părintească. Mituindu-i pe profesori, deveniţi complici penali, iar în felul acesta nu mai aveţi nici un drept moral ca să le cereţi politicienilor drepturi care, din start, nu vi se mai cuvin. N-avem dreptul să ne plîngem că ţara o duce rău dacă noi îi compromitem viitorul cu fii pe care-i trimitem în viaţă prin fraudă!

Reevaluaţi-vă responsabilităţile majore pe care le aveţi faţă de copii şi viitorul lor. Dragostea autentică faţă de copiii noştri este reflectată în calitatea învăţăturii dobîndite în şcoală şi acasă. Abia cînd vor începe să se maturizeze, veţi avea satisfacţia unei recunoştinţe fără seamăn, dar pe care acum poate că nu o bănuiţi. Fiind exigenţi cu înţelepciune cu ei, gîndiţi-vă că şi nepoţii voştri vor fi roadele victorioase ale voinţei voastre de bine! Educaţia bună dă satisfacţii pe măsură, la fel ca şi pămîntul bine arat, semănat la timp şi îngrijit.

Într-un ceas bun!