Un miner devenit milionar peste noapte s-a mai imbogatit cu 2 milioane de dolari. Barbatul a gasit inca o piatra pretioasa

Un miner din Tanzania, care a devenit milionar peste noapte în Iunie, după ce a vîndut două cristale de tanzanit pentru suma de 3,4 milioane de dolari, a vîndut o altă piatră prețioasă pentru 2 milioane de dolari. A treia descoperire făcută de Saniniu Laizer cîntărește 6,3 kilograme.

Cristalele de tanzanit se găsesc doar în nordul Tanzaniei și sunt folosite pentru ornamente. Sunt printre cele mai rare pietre prețioase de pe Pămînt, iar un geolog local estimează că resursele de tanzanit ale țării vor fi complet epuizate în următorii 20 de ani. Pietrele prețioase sunt foarte frumoase datorită nuanțelor de albastru, verde, roșu și violet.

Valoarea unei astfel de pietre prețioase este determinată de raritatea sa. Așadar, cu cît este mai clară sau fină culoarea, cu atît este mai mare prețul.

Saniniu Laizer îndeamnă minerii să coopereze cu Guvernul

Lazier a îndemnat minerii să coopereze cu Guvernul, spunînd că experiența sa este un exemplu pozitiv.

„Vînzarea către Guvern elimină orice alte scurtături. Sunt transparenți”, a spus minerul, în timpul unei ceremonii la mina Mirerani.

Minerii artizanali se plîng deseori de întîrzieri ale plăților făcute de proprietarii de mine.

După ce a vîndut cele două pietre prețioase în Iunie, cîntărind 9,2 kilograme și respectiv 5,8 kilograme, tatăl a peste 30 de copii a declarat, pentru BBC, că are de gînd să organizeze o „petrecere de pomină”.

Profitul nu îi va schimba stilul de viață

Însă, după ce s-a îmbogățit încă o dată, Lazier a spus că va construi o școală și un centru medical în comunitatea sa din districtul Simanjiro.

Lazier a declarat, pentru BBC, în urmă cu două luni, că profitul nu îi va schimba stilul de viață și că are de gînd să continue să aibă grijă de cele 2.000 de vaci ale sale. De asemenea, Lazier a menționat că nu crede că este necesar să-și ia măsuri suplimentare de protecție în ciuda bogăției acumulate recent.