UN CENTRU DE JUSTITIE FAMILIALA VA FI CREAT IN REPUBLICA MOLDOVA

Un Centru de Justiție Familială va fi creat în Republica Moldova, anunță ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, pe pagina sa de Facebook. Centrul va asista victimele violenței în familie și va putea deveni realitate datorită implicării tuturor actorilor cu atribuții în domeniu, dar și suportului oferit de Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

Potrivit ministrei, rolul acestui centru va fi „de a concentra într-un singur loc specialiștii din diverse sectoare, cum ar fi justiție, poliție, asistență socială și probațiune, care vor oferi asistență complexă victimelor violenței în familie”. Dezvoltarea serviciului va consolida sistemul de prevenire și combatere a fenomenului violenței în familie, care, spre regret, persistă în Republica Moldova, menționează oficiala.

Experiența SUA în dezvoltarea centrului, dar și acțiunile care trebuie întreprinse de către Republica Moldova pentru conceptualizarea noului serviciu va fi discutată timp de două zile de către specialiști din țară și experți din SUA.

De la începutul acestui an, au fost înregistrate 678 de cazuri de violență în familie. Pe teritoriul țării sînt deschise 13 centre specializate prestatoare de servicii victimelor violenței în familie și patru centre adresate consilierii agresorilor familiali (unul în calitate de instituție publică și trei gestionate de ONG).

Sursa: IPN