UE VA ACORDA 60 DE MLN DE EURO PENTRU REFORMA JUSTIŢIEI

Prim-ministrul Iurie Leancă împreună cu şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, au lansat, pe 7 august, proiectul de asistenţă tehnică pentru coordonarea reformei sectorului justiţiei din Republica Moldova. Proiectul va fi pus în practică în următorii trei ani şi îşi propune să transforme sistemul judiciar în unul eficient, independent, transparent şi profesional, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

Iurie Leancă a declarat că asistenţa respectivă este un sprijin considerabil pentru dezvoltarea Republicii Moldova. ”Sînt convins că vom avea o justiţie echitabilă în urma aplicării acestui proiect. A venit timpul să trecem de la etapa de constatare a problemei, la cea de soluţionare a acesteia. Nu sîntem primul stat post-sovietic care se confruntă cu corupţia în sistemul judiciar, din acest motiv, nu trebuie să reinventăm bicicleta. Vom prelua cele mai bune practici pentru edificarea unui stat bazat pe respectarea legii şi în care justiţia este egală pentru toţi”, a afirmat Premierul.

Dirk Schuebel a remarcat că reforma justiţiei va influenţa direct relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. ”Protecţia şi promovarea statului de drept, a drepturilor omului şi a democraţiei sînt esenţiale pentru stabilitate, o justiţie corectă şi asigurarea oportunităţilor egale pentru toţi cetăţenii. Sperăm că proiectul lansat astăzi va contribui la obţinerea unuia dintre cele mai importante obiective pe calea dezvoltării – crearea unei justiţii corecte şi egale pentru toţi”, a remarcat şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău.

La rîndul său, ministrul Justiţiei, Oleg Efrim a menţionat că de asistenţa tehnică oferită de Uniunea Europeană pentru reformarea justiţiei vor beneficia toate instituţiile implicate în proces.

Asistenţa tehnică este oferită în baza unui Acord care prevede acordarea a 60 de milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru reforma justiţiei din Republica Moldova.