TOP 50 CEI MAI INFLUENŢI POLITICIENI

Prim-ministrul Iurie Leancă, prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), se plasează pe primul loc în "Top 50 cei mai influenţi politicieni ai lunii August". El îşi păstrează întîietatea în top pentru a patra lună consecutiv. Clasamentul a fost efectuat de Centrul de Cercetări Strategice şi Consultanţă Politică "Politicon" şi rezultatele lui au fost făcute publice pe 3 Septembrie, informează MOLDPRES.

Leancă este urmat de liderul PLDM, Vlad Filat, care şi-a menţinut poziţia ocupată în luna Iulie. Locul trei în top a fost ocupat de ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, aceasta fiind urmată de preşedintele Parlamentului, Igor Corman. Următoarele locuri în top au fost ocupate de ministrul Educaţiei, Maia Sandu, şi de primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă.

Anatol Ţăranu, directorul Politicon, a menţionat, la o conferinţă de presă, că este pentru prima oară cînd o doamnă ocupă locul trei în top.

Şeful statului, Nicolae Timofti, se plasează pe locul şapte, fiind urmat de liderul PCRM, Vladimir Voronin. Prim-vicepreşedintele PD, Vlad Plahotniuc, ocupă locul nouă în top, iar clasamentul este încheiat de vicepremierul Valeriu Lazăr.

Topul reprezintă o sinteză a notelor acordate politicienilor de 32 de experţi. Politicienii au fost apreciaţi în funcţie de influenţa lor la adoptarea deciziilor majore în ţară, de popularitatea publică, vizibilitatea lor în mass-media şi de perspectivele politice.