„Testul canin” pentru Covid-19

Kossi nu este doar cel mai bun prieten al omului. Probabil e și cea mai bună șansă a lui de a opri răspîndirea coronavirusului. Acest cîine, Kossi, salvat de la eutnasiere în Spania, miroase tot ce i se cere. Pînă anul acesta, își punea nasul la lucru pentru a detecta acarienii, mucegaiul sau cancerul. De cînd cu pandemia de Covid-19, cercetătoarea Anna Hielm-Bjorkman, de la Universitatea din Helsinki, a vrut să vadă dacă nasul lui Kossi poate fi reprogramat pentru a detecta coronavirusul, se arată într-un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle.

„Dacă exista un cîine care să reușească acest lucru, el era. I-au trebuit doar 7 minute să înțeleagă ce îi ceri să caute. Ne-a surprins total!”

Proprietara lui Kossi lucrează de ani de zile cu cîini de detecția la asociația „Nasul înțelept”, dar chiar și ea a fost uimită de rezultate. Programul pilot implementat pe aeroportul din Helsinki nu duce lipsă de voluntari, chiar dacă rezultatele sunt neoficiale. Sunt prelevate probe de pe încheietură sau de pe gît, în locul bețișorului introdus în nas. Apoi, cîinii indică probele pozitive. Totul se întîmplă în mai puțin de un minut.

În afara faptului că testul nu provoacă nici un disconfort, mai există un avantaj major – cîinii pot repera infecția cu coronavirus chiar și cu 5 zile înaintea apariției primelor simptome, iar asta ar permite ca bolnavii să fie izolați din timp.

Timo Aronkyto, medic și viceprimar în Vantaa, supraveghează programul de testare de pe aeroport. A susținut proiectul de la bun început: „M-am hotărît în numai două minute. Apoi am început acest program alături de o fundație”.

Aronkyto a oferit fundației „Nasul înțelept” 330.000 de euro pentru a desfășura programul-pilot pe o perioadă de patru luni în cadrul aeroportului din Helsinki. Pînă acum, cercetătorii au constatat că rezultatele oferite de cîini sunt cel puțin la fel de corecte precum cele obținute prin testele PCR.

„Poate nu e cea mai înțeleaptă variantă (n. red. – testele PCR) de a cheltui banii din moment ce acești cîini oferă rezultate cu costuri mai mici”, a spus el

Aronkyto a decis să finanțeze proiectul și după luna Decembrie cînd programul-pilot ar urma să se încheie. Asta cu speranța ca proiectul să primească finanțare din partea autorităților centrale și să fie extins și la alte moduri de transport.

Asociația „Nasul înțelept” estimează că antrenarea a 100 de cîini și a personalului auxiliar, apoi plasarea lor în metropole ar presupune costuri de aproape șase milioane de euro în primul an. Suma echivalează cu doar cîteva luni de testare medicală pe aeroportul din Helsinki și chiar există posibilitatea ca programul să ia amploare.

Parlamentarul Pihla Keto-Huovinen a făcut o propunere pentru a obține finanțarea necesară după ce a aflat despre program luna trecută. Huovinen are un motiv foarte personal să se implice – datorită cîinilor a aflat că are Covid, deși rezultatul testului clasic a arătat negativ. Recunoaște, însă, că nu are susținerea tuturor colegilor.