SUA. Judecatori de imigratie denunta presiuni menite sa accelereze expulzarea de migranti

Mai mulţi judecători de imigraţie americani susţin că sunt supuşi la presiuni tot mai mari din partea Administraţiei Preşedintelui Donald Trump de a accelera expulzările de migranţi, sub ameninţarea că le vor fi retrase dosarele, relatează Marţi AFP, potrivit agerpres.

Steven Morley, magistrat din Philadelphia, a fost informat prin e-mail că dosarul unui tînăr imigrant ilegal guatemalez care îi fusese atribuit a fost realocat la o altă instanţă, pentru a fi soluţionat mai repede. Asociaţia naţională a judecătorilor de imigraţie (NAIJ) a depus la 8 August o reclamaţie pe lîngă Ministerul Justiţiei american pentru „atingere adusă autorităţii” sale. „Esenţa meseriei de judecător este direct legată de capacitatea sa de a lua decizii fără intervenţia unor factori externi pentru a încerca să-l influenţeze”, a declarat pentru AFP preşedinta NAIJ, Ashley Tabaddor.

În SUA, Tribunalele de imigraţie nu depind de puterea judiciară, ci de executiv, iar judecătorii sunt desemnaţi de ministrul Justiţiei, care poate să-i şi revoce. Ministrul american al Justiţiei, Jeff Sessions, care se situează pe aceeaşi linie dură cu Trump, a anunţat la începutul acestui an că judecătorii de imigraţie vor fi evaluaţi în funcţie de numărul de dosare pe care reuşesc să le închidă.

Măsura – motivată prin faptul că sistemul judiciar este sufocat de sutele de mii de proceduri în curs – reprezintă, în opinia preşedintei NAIJ, o sursă de „nelinişte şi preocupare” pentru judecătorii de imigraţie. „Nu suntem la uzină. (…) Tratăm cazuri deosebit de complicate într-o manieră expeditivă, ca şi cum ar fi infracţiuni rutiere, în condiţiile în care miza este extrem de importantă”, a adăugat preşedinta de onoare a sindicatului, Dana Leigh Marks.

Un purtător de cuvînt al Biroului executiv pentru analizarea dosarelor de imigraţie (EOIR), ţinînd de Ministerul Justiţiei (Department of Justice) a precizat că judecătorului Morley i-a fost retras dosarul respectiv din cauza unor „potenţiale încălcări ale procedurilor şi practicilor guvernate de legea federală şi de regulamentul EOIR”. Purtătorul de cuvînt a mai spus doar că are loc o anchetă internă, fără a da alte detalii.

Dana Leigh Marks a notat că Tribunalele de imigraţie au făcut întotdeauna obiectul presiunilor din partea Administraţiei, inclusiv în timpul celei precedente a lui Barack Obama. Dar „nu au fost niciodată atît de pronunţate ca acum”, a denunţat judecătoarea, subliniind că Guvernul actual al SUA „încalcă de bunăvoie toate limitele”.