Sturza si Filat se cer ”subiecte de prima pagina”

Un conflict mediocru, dar fiecare știe despre celălalt multe porcării

Mihai Conțiu

Vineri, 4 Septembrie, anul de mare pomină 2020, ”înțeleptul Dalai Lama de Pîrjolteni” Ion Sturza, aflat și el în ”surghiun”, numai că în România, în general, a sărit la beregata lui Vlad Filat, proaspăt ieșit din chilia nr. 13 de rugăciuni pentru a propovădui ”morala creștină, europenismul, românismul și alte mari mărunțișuri”. Practic, fără mănuși și-n pielea goală, Sturza l-a atacat pe Filat pe Facebook, în văzul întregii lumi. Luat prin surprindere, pe la spate, Filat a gemut și el un răspuns. Citind cele icnite de către abuzator, Sturza, și abuzat, Filat, am constatat că amîndoi au dreptate, fiecare în felul și poziția lui.

”Conflictul” ăsta, mediocru în fond, îmi amintește de o scenă dintr-un film, în care două prostituate se certau, acuzîndu-se una pe alta că au luat prea mult peste tariful normal de la același client, în timpi mult distanțați. Aia mai bătrînă, o certa pe cea mai tînără că nu a cerut clientului același tarif pe care i-l plătise și ei în urmă cu 20 de ani.

Iată, însă, despre ce-i vorba! Înainte de toate, să nu uităm că Filat a fost sub Sturza atunci cînd acesta a fost premier timp de două clipiri din ochi, ocupînd funcția de secretar de Stat.

Sturza, după ce-i ”recunoaște” lui Filat ”capacitățile organizaționale excepționale, abilitatea de a comunica și dragostea față de Moldova”, în timp ce îl dezbracă de sacou și cămașă, îl atenționează că greșește revenind în politică, că ”nu poți să faci afaceri și, în același timp, să ocupi funcții publice importante”, că ”la un moment dat, inevitabil, încurci buzunarul public cu cel personal”. Cum nu se poate?! În Moldova politica și este de fapt unicul bussines protejat, deci rentabil.

Mai apoi, în timp ce îi dă și pantalonii jos, Sturza îl acuză pe Filat de ”aroganță și trufie greu de imaginat, de faptul că a trădat așteptările unei Țări întregi”, ajungînd la extaz cînd, transpirat, îi spune că nu el este ”cel care poate să dea lecții de morală și să pună note de bună purtare (politic vorbind)”.

Reculegîndu-se, după un duș rece, Filat i-a trimis și el un răvaș lui Sturza, tot pe Facebook, numindu-l ”bunul lui prieten”, fără ghilimele, asigurîndu-l de ”aceeași caldă și autentică prietenie”. Nebunaticilor! Cu toate aceste apelative și asigurării prietenești fierbinți, abuzatul Filat își începe răvașul destul de dur, semn că nu i-a plăcut prestația lui Sturza: ”Cîinele moare de drum lung și prostul de grija altuia...”

În continuare, în timp ce se îmbrăca, Filat îi amintește lui Sturza: ”spre deosebire de el, eu am dat țării acesteia o șansă, atît cît m-a dus mintea și sufletul, dar nu galoși în loc de salarii. În cei aproape patru ani cît am condus Guvernul, în Republica Moldova s-au întîmplat lucruri importante, spre deosebire de cele 9 luni în care ai fost tu la Guvern, din care au rămas în memoria colectivă doar ciubotele de cauciuc”.

Gata îmbrăcat, în timp ce își potrivea cravata, Filat îi mai amintește abuzatorului său că este un frustrat, că ”a fugit în România de frica lui Voronin și că este gata să accepte oricînd dacă i s-ar oferi o funcție importantă în Stat”. După ce s-a asigurat că este ordine în dormitor și poate pleca liniștit la sediul PLDM, i-a mai scris una chiar tare abuzatorului său: ”Referitor la moralitate, îți recomand, cu caldă amiciție, să-ți amintești de INCON, răscumpărarea obligațiunilor de la Gazprom sau privatizarea Rompetrol de către kazahi (discuțiile pe care le-am avut cu Nazarbaev și fostul premier kazah au fost foarte interesante la acest subiect). Ar mai fi și altele de spus, dar probabil cu altă ocazie”.

Acum înțelegeți, poate, și mai bine cît de multe mari porcării știu unul despre celălalt! Sigur că nu le vor dezvălui pînă la capăt, iar asta din extrem de probabilul motiv că unele îi leagă, culpabil. Pînă una, alta, e clar că Sturza se cere ”subiect de prima pagină”, căci deja s-a cam deprins cu rolul de ”guru părerist” solicitat, cu regularitate, de televiziunile ”ong-iste” antiguvernamentale și antiprezidențiale. La fel și Filat – are nevoie disperată să fie ”subiect de prima pagină” ca să-și justifice, argumenteze revenirea în mica politică, de fapt, căci ce-a avut de spus, a spus. Timpul lui politic a trecut. Doar el nu o știe!